Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Saab
Elektronikproduktion |

Saab och brasilianska Embraer fördjupar samarbetet

Den svenska försvarskoncernen meddelar att man har tecknat en avsiktsförklaring med den brasilianska flygplanstillverkaren Embraer S.A med målet att fördjupa samarbetet.

Ett fördjupat samarbete mellan Saab och Embraer skulle exempelvis gälla framtida möjligheter för affärsutveckling och inom ingenjörsområdet, det framgår av ett pressmeddelande.

Med precist kommer bolagen att samarbeta för att positionera Embraers C-390 Millennium-flygplan som lämplig lösning för att möta svenska flygvapnets behov inom taktiskt transportflyg. Samtidigt kommer de också att utvärdera integrationen av Saabs system på flygplanet.

Enligt samförståndsavtalet kommer Saab och Embraer även att utforska nya affärsmöjligheter – hos både befintliga och nya potentiella kunder – för Gripen i Brasilien och Latinamerika. Man ska även se över möjligheterna att använda befintliga nätverk och anläggningar, som Gripen Design and Development Network (GDDN), testcentret Gripen Flight Test Center (GFTC) och Embraers anläggning för slutmontering i Gavião Peixoto. Kort innebär detta att Embraer och Saab ska samarbeta för att öka Embraers delaktighet i framtida Gripenaffärer.

Samtidigt ska bolagen också samverka på ingenjörssidan och med tekniska studier om framtida stridsflyg, vilket konsoliderar den tekniköverföring Saab gör till försvarsindustrin i Brasilien inom det brasilianska Gripenprogrammet.

– Våra bolag har arbetat tillsammans för att förse Brasilien med en fantastisk förmåga som kommer att bestå i decennier. Det här samförståndsavtalet är ett viktigt steg för att ta samarbetet mellan Saab och Embraer till nya områden bortom Brasilien, samtidigt som vi maximerar hur vi kan använda det vi redan har åstadkommit, säger Saabs vd och koncernchef Micael Johansson i pressmeddelandet.

Saab och den brasilianska regeringen tecknade under 2014 kontrakt om leveranser av 36 Gripenflygplan till det brasilianska flygvapnet. Kontraktet omfattade även logistik och support, vapen, stödsystem, simulatorer, utbildning och utveckling. 

Gripenprogrammet, som är Saabs största tekniköverföring någonsin, spelar en central roll i utvecklingen av den brasilianska försvarsindustrin. Saab arbetar med lokala företag där Embraer ses som den strategiskt viktigaste partnern i landet.


Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-1
Annons
Annons