Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© GPV
Elektronikproduktion |

GPV fortsätter tillväxtresan under 2023

Den danska kontraktstillverkaren rapporterar intäkter på 2,7 miljarder danska kronor under årets första kvartal, en ny rekordnivå för koncernen. Kombinationen med Enics, kapacitetsutbyggnader och ökad försäljning till kunder pekas ut som de främsta drivkrafterna för tillväxten och den nya rekordnivån.

GPV har fått en bra start på 2023 och visar upp nya rekordsiffror under det första kvartalet. Intäkterna växte till 2,7 miljarder danska kronor, en tredubbling från första kvartalet 2022. Den enskilt största orsaken till tillväxten är dock sammanslagningen med den kontraktstillverkaren Enics som trädde i kraft den 3 oktober 2022. EBITDA för första kvartalet 2023 uppgick till 179 miljoner danska kronor.

– Vi började året med att fira sammanslagningen och alla 8,000 anställda fick en välkomstpresent. Vi har nu arbetat som ett bolag i två kvartal och integrationsprocessen går som planerat. Vi visste att Enics och GPV skulle vara en bra match, och hittills har förväntningarna infriats, vilket återspeglas i siffrorna för både Q4 2022 (mend intäkter på 2,6 miljarder danska kronor) och första kvartalet 2023, säger vd Bo Lybæk i ett pressmeddelande.

Sedan kombinationen med Enics har GPV dessutom investerat för att utöka kapaciteten vid flera av sina fabriker, bland annat i Estland, Slovakien, Sverige och Finland. Den nya mekanikfabriken i Bangkok överlämnades i mars och är nu i full drift. Fabriksexpansionen i Sri Lanka går enligt plan och kommer att landa i koncernens händer under det tredje kvartalet i år.

Kontraktstillverkaren har nu hela 55 SMT-linor installerade, men även med så många linor i drift är kapacitetsutvärderingar ständigt på agendan hos GPV menar Bo Lybæk.

– GPV driver 19 fabriker i 13 länder och är den näst största EMS:aren med huvudkontor i Europa. Vi har en ambition att generera intäkter på 10 miljarder danska kronor till 2026. Vi siktar på att uppnå detta genom både organisk tillväxt och förvärv, och vi är på god väg, säger Lybæk.

Efter slutet av första kvartalet 2023 höjde GPV sina utsikter för helåret 2023. Intäkterna förväntas nu ligga inom spannet 8,8 – 9,2 miljarder danska kronor. Tidigare siktade tillverkaren på 8,4 – 8,8 miljarder danska kronor. EBITDA förväntas fortfarande landa inom intervallet 590 – 640 miljoner danska kronor.

– Vi fortsätter uppleva god efterfrågan från ett antal kunder, men synligheten för andra halvåret 2023 och in i 2024 är relativt begränsad, avslutar Bo Lybæk.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2