Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Heart Aerospace
Elektronikproduktion |

Efter floppen i Säve – Halmstad nästa anhalt för Heart Aerospace

Efter skrotade planer i Säve kan Halmstad få Heart Aerospace elflygsfabrik.

Det var i höstas som nyheten att det skulle byggas en en fabrik för elflygplan i Säve, Göteborg, och samtidigt skapa 500 nya arbetstillfällen, var på allas läppar. Ett halvår senare skrotades Heart Aerospaces plan för Säve.

Heart Aerospace har nu kommit överens med Halmstads kommun om att arbeta för en etablering av delar av det svenska elflygplansföretagets verksamhet på Halmstad City Airport.

Partnerna har enligt ett pressmeddelande enats om en gemensam plan för att etableringen ska bli möjlig. Överenskommelsen innebär att Heart Aerospace bland annat kommer att basera sin flygtestverksamhet i Halmstad. Planen är också att starta produktionen av elflygplan i Halmstad.

– Vi är stolta över att Heart Aeropsace valt att arbeta för en etablering i Halmstad tillsammans med kommunen. Företaget satsar på en hållbar omställning i en global bransch. Jag är övertygad om att detta blir en väldigt bra satsning för miljön, arbetsmarknaden och näringslivet i Halmstad och regionen, säger Stefan Pålsson (S), kommunstyrelsens ordförande i pressmeddelandet.

Etableringen förutsätter dock en rad kommunala beslut och åtagande, det gäller bland annat förändrade detaljplaner och investeringar i byggnader vid Halmstad City Airport. Ett arbete som Stefan Pålsson säger startar direkt för att etableringen ska kunna genomföras.

Målet är att en första fas i etableringen ska ske under 2024, med testflygningar planerade att starta 2026. Heart Aerospace räknar med att leverera sitt första ES-30-flygplan 2028.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-1
Annons
Annons