Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Northvolt
Elektronikproduktion |

Northvolt jagar nya miljarder

Enligt uppgifter till Dagens Industri planerar den svenska batteritillverkaren att emittera ett obligationslån på närmare tio miljarder kronor, något som senare kan komma att konverteras till aktier

Förra veckan kunde Evertiq rapportera att Northvolt, efter drygt ett års förhandlingar, kommer att få statligt stöd för sina planerade fabrik i Heide i norra Tyskland och att man därmed går vidare med planerna.

I tillkännagivandet framgick det dock inte hur stort det ekonomiska stödet kommer att vara, men det tyska ministeriet för ekonomi och klimatåtgärder menar att den ekonomiska uppbackningen kommer att låsa upp en privat investering på flera miljarder euro och skapa 3000 direkta jobb i Heide.

Nu rapporterar Dagens Industri att Northvolt – som fortfarande undersöker möjligheten att även bygga en fabrik på andra sidan Atlanten – behöver  stärka balansräkningen. Enligt tidningen befinner sig batteritillverkaren som bäst i en process för att emittera obligationer på cirka en miljard dollar, ungefär 10,38 miljarder kronor.

Dagens Industris uppgiftslämnare påstår att obligationslånet en så kallad konvertibel, något som innebär att obligationerna i framtiden skulle kunna konverteras till aktier. En metod som bolaget använt sig av tidigare.

I och med uppgifterna om missionen av konvertibellånet siar Dagens Industri om en börsnotering av Northvolt, kanske redan i slutet av 2024, men troligast under 2025 eller än senare.

”Northvolt befinner sig i en ständigt pågående finansieringsprocess. I övrigt har vi inga kommentarer”, svarade Northvolts kommunikationschef Anders Thor när DI inkom med frågor.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1