Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Ericsson
Elektronikproduktion |

Aktieägare miljardstämmer Ericsson

Dagens Industri rapporterar att 37 besvikna aktieägare stämmer Ericsson på drygt 1,8 miljarder kronor i separata stämningsansökningar.

Stämningarna har lämnats in vid Solna tingsrätt. De är separata men koordinerade och bland de besvikna aktieägarna hittas både fondbolag och pensionskassor. Enligt stämningsansökningarna kräver aktieägarna skadestånd för den negativa kursutvecklingen sedan februari förra året – mer precist dagen efter det att telekombolagets vd, Börje Ekholm, avslöjat innehållet i en intern och dittills hemlig Irakrapport.

Ericssons B-aktie föll drygt 33 procent mellan den 16 februari 2022 och 2 mars samma år. Sedan dess har aktien fortsatt att dala. 

Argumentet lyder som så att det är "Ericssons underlåtenhet att informera allmänheten och aktiemarknaden som orsakat de kraftiga kursfallen," vilket i sin tur har skadat förtroendet och ekonomin för bolaget. I och med detta anser sig de missnöjda aktieägarna ha rätt till ekonomisk kompensation.

Den femte augusti 2022 stämdes Ericsson av hundratals amerikaner in ett så kallat ”Anti-Terrorism Act complaint” för att ha, vad man påstår, hjälpt terrorismkampanjer i Irak, Afghanistan och Syrien utförda av al-Qaida och Islamiska staten mellan 2004 till 2022.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-11 07:39 V22.4.25-1
Annons
Annons