Annons
Annons
Annons
Annons
© Polestar
Teknik |

Ny satsning på elektrifiering ska driva kompetensutveckling

Talang- och kompetensförsörjning är i fokus när Högskolan Väst, Innovatum Science Park, Kraftstaden och elbilsföretaget Polestar inleder ett samarbete.

De inblandade parterna ska gemensamt verka för forskning, utbildning samt utveckling inom främst testning av elektrifierade drivlinor och batteriutveckling.

Det är det stora behovet av utökad kapacitet inom framförallt testning av elektrifierade drivlinor som innehåller – bland annat inledningsvis – battericeller, inverter, växellådor och elmotorer som är anledningen den gemensamma satsningen. Samtliga deltagare kommer att bidra med sin specifika och unika expertis. Själva verksamheten kommer dock att förläggas i Kraftstadens nyförvärvade fastighet på Stallbacka industriområde i Trollhättan.

Högskolan Västs plan är att starta en företagsforskarskola och utbildningar inom elektrifiering med stöd från KK-stiftelsen. Både forskning och utbildning ska ska i delar av den aktuella fastigheten.

– Vi är oerhört glada över att framöver kunna erbjuda våra studenter att ta del av den fantastiska utvecklingsprocess som erbjuds här. Att kunna testa nya material och lösningar för elektriska drivlinor och forska i framtidens lösningar på plats i dess rätta miljö är unikt, förklarar Boel Ekergård, universitetslektor och docent på Avdelningen för industriell ekonomi, elektro- och maskinteknik på Högskolan Väst i ett pressmeddelande.

Projektet kommer att ledas av en styrgrupp sammansatt av parterna. Ambitionen är dock att fler aktörer från olika branscher ska ansluta sig för att stärka förutsättningarna för en långsiktig försörjning av konkurrenskraftig kompetens, samt för att fortsätta utveckla testsiten.

– Vi har flera goda erfarenheter från tidigare när akademi, näringsliv och det offentliga hittar effektiva former för samarbete och kunskapsutbyte. Att satsa på kompetensutveckling inom hållbart omställningsarbete känns helt rätt väg att gå, förklarar Kraftstadens vd Anders Torslid och refererar till likheterna med Produktionstekniskt Centrum på Innovatum District.

Polestar är i nuläget fastighetens till ytan största hyresgäst där de idag bedriver utvecklings- och testverksamhet av batterier och drivlinor för företagets framtida elbilsmodeller. Polestar kommer främst att bidra med kunskap och utrustning till projektet.


Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2