Säkra elleveranser lockar tyskt företag till Sverige
Sedan nyheten att tyska Hellma Materials, ett bolag som tillverkar kalciumfluoridkristaller som används inom halvledarindustrin, skulle etablera sig i Stallbackaområdet i Trollhättan har det varit rätt tyst. Tills nu.
När Hellmas etablering först blev offentlig framgick det att det handlade om en investering på drygt 200 miljoner kronor och att det skulle skapas jobb för ett tjugotal anställda inledningsvis.
Man sa att installationsarbetet för all nödvändig infrastruktur skulle påbörjas under sommaren 2022 och att man siktade på att första produkterna skulle skickas från fabriken i slutet av 2023. Ytterligare investeringar är planerade för 2025.
Det tyska bolaget har nu slutit avtal med Trollhättan Energi gällande gällande elleveranser på drygt tio miljoner kilowattimmar per år. Just nu pågår installationsarbetet i de lokaler där tidigare Saab och Nevs funnits. Ett stort antal energikrävande reaktorer är hjärtat i verksamheten.
– Vi har hittat en mycket affärsvänlig miljö här i Trollhättan och just en stabil lösning på energiförsörjningen var en huvudfaktor redan när vi sökte rätt plats för vår nyetablering. Det fann vi här i Sverige och Trollhättan, säger dr Thomas Töpfer, vd och delägare i Hellma Materials i ett pressmeddelande.
Tillverkningsprocessen är energikrävande och kräver mycket kylvatten, som tas direkt från Göta Älv som rinner förbi Stallbackaområdet. I ett första skede beräknas elanvändningen som sagt uppgå till drygt tio miljoner kilowattimmar per år – stabiliteten och tryggheten av säkra elleveranser sägs ha haft stor inverkan på Hellmas beslut att etablera sig i Trollhättan.
– För oss är säkra elleveranser helt avgörande eftersom vår produktion pågår dygnet runt, 365 dagar om året, säger Thomas Töpfer i pressmeddelandet.
I en tidigare intervju med Dagens Nyheter har vd:n sagt höga energipriser pressar tyska bolag hårt, och att fler överväger att flytta utomlands. Han berättade vidare att under sommaren 2022 hade bolaget två strömavbrott vid fabriken i Jena i Tyskland, något som orsakade skador för över en miljon euro, vilket Thomas Töpfer anser visar hur illa ute den tyska energimarknaden är.
Elhandelsavtalet beskrivs som historiskt av Trollhättan Energi då Hellma Materials blir den första företagskunden med en egen elhandelsportfölj.
– Det visar att vi även kan möta behoven från företag med ett väldigt stort energibehov. Utifrån avtalet hanterar vi tillsammans inköpen på elbörsen utifrån de intervall vi kommit överens om. Allt för att skapa en jämn prisbild och få en framförhållning som gör att Hellma Materials kan förutspå sina energikostnader över tid, för att i sin tur långsiktigt kunna få en stabilitet i sina prisnivåer gentemot sina kunder, förklarar Peter Engström i pressmeddelandet.