Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Novo Energy
Elektronikproduktion |

Spaden i backen för Göteborgs nya batterifabrik

Nu har de första spadtagen tagits i Torslanda för Volvo Cars och Northvolts gemensamma batterifabrik, under namnet Novo Energy. När fabriken står klar kommer över 3 000 anställda att jobba med att tillverka batterier för en halv miljon bilar per år.

Evertiq har tidigare rapporterat om att planerna fick bygglov för den första etappen om 130 000 kvadratmeter tidigare i augusti i år. Byggnaden ska rymma den första produktionslinan, som planeras vara i drift i slutet av 2026.

Ett första spadtag har nu tagits i skogskanten väster om Volvo Cars Torslandafabrik.

– Novo Energys batterifabrik kommer att bli ett landmärke för den gröna omställningen. Den kombinerar allt – viktig teknik, modern industri och tusentals arbetstillfällen med schyssta villkor. Det här gör Göteborg bättre, säger kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (s), i ett pressmeddelande.

Parallellt med detta meddelas det att Novo Energy utökar sin verksamhet för forskning och utveckling på Lindholmen i snabb takt. Här jobbar utvecklarna fram morgondagens batterier för Volvo Cars och Polestars bilar. På sikt ska cellproduktionen i Torslanda uppgå till 50 gigawattimmar årligen, främst ämnade för bilar som produceras i Europa.

– Det är en stor dag för oss, en verklig milstolpe. Vi är tacksamma för alla som bidrar på olika sätt. Kunnandet och innovationsförmågan som finns här i Göteborg är fantastisk. Vi har på kort tid kunnat växa till 200 personer, men behöver fortsätta växa snabbt. och skala upp i takt med hur hela vår industri växer, säger Adrian Clarke, vd för Novo Energy.

De faktiskta markarbetet är planerat att påbörjas  den första oktober. Men Göteborgs Stad är redan i gång med en mängd olika projekt.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-2
Annons
Annons