Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© tom_schmucker dreamstime.com
Komponenter |

"Anskaffningsagenten" riskerar flera års fängelse

Den mistänka "anskaffningsagenten", som står åtalad för att ha samlat in information och sålt teknik till Ryssland, riskerar flera års fängelsestraff. Åklagaren yrkar nämligen på 4,5 till 5 års fängelse för den spionanklagade mannen.

Som tidigare rapporterats av Evertiq greps under fjolåret i ett villaområde utanför Stockholm och står nu misstänkt för grov olovlig underrättelseverksamhet. Han ska bland annat ska ha exporterat teknologi till Ryssland.

Mannen greps vid ett tillslag i Nacka utanför Stockholm den 22 november 2022 och har sedan dess varit frihetsberövad. Mannen, som är i 60-årsåldern, ska under en tioårsperiod begått brott kopplat till rysk militär teknikanskaffning. Detta ska ha skett genom bolag som mannen äger, där ett av dessa är kopplat till handel och industriell utrustning. Denna teknologi ska sedan ha exporterats till Ryssland. 

Kammaråklagare Henrik Olin sa vid rättegångens startande under tidiga september att detta utgjort ett betydande hot mot nationell säkerhet, både för Sverige och USA.

– Jag tycker att man kan kalla honom en anskaffningsagent, sa Olin till SVT vid rättegångsöppnandet..

Under den avslutande dagen av rättegången framförde åklagaren ett yrkande om ett fängelsestraff på 4,5 till 5 år för den mannen. Åklagaren betonade även behovet av att rätten beslutar att mannen förblir häktad tills fängelsestraffet ska verkställas, rapporterar SVT.

Henrik Olin menar att det "är bara för honom att gå in på ryska ambassaden så är han borta för alltid i rättsväsendets perspektiv" vilket innebär att finns en uppenbar risk att han avviker om han så får chansen.

Dom i målet kommer att falla den 26 oktober.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-1
Annons
Annons