Annons
Annons
Annons
Annons
© ElektronikBranschen
Elektronikproduktion |

Kraftig försäljningsökning av spelkonsoler

Försäljningen av spelkonsoler rusar med över 50 procent och även försäljningen av tv-apparater går bra på en annars väldigt tuff marknad, sett till försäljningsvärde.

Det visar ElektronikBranschens SnabbIndex för hemelektronik som jämför försäljningsutvecklingen i september med samma period förra året, står det i ett pressmeddelande. 

"Att försäljningen av spelkonsolerna ökar kraftigt nu är delvis ett resultat av förra årets leveransproblem för enheterna vid den här tiden men även inflationen slår igenom till viss del," säger Pernilla Enebrink, vd ElektronikBranschen, i pressmeddelandet. 

Både försäljningsvärdet och antalet sålda spelkonsoler har ökat under september i år jämfört med samma period 2022. Från årsskiftet till och med september i år har försäljningsvärdet ökat, men färre antal har sålts jämfört med samma period året innan.

"Även försäljningen av tv-apparater ökar på en i övrigt tuff marknad. Det är framför allt de större tv-apparaterna som går riktigt bra. En tredjedel av alla tv-apparater som sålts under 2023 är 65” eller större," säger Pernilla Enebrink.

Försäljningen av tv-apparater 65” och större ökade med 14 procent under september sett till värde. För året ackumulerat har försäljningen dock minskat med 4 procent sett till värde. Allt jämfört med samma period 2022.

"Tuffa tider för hushållen påverkar branschen kraftigt. Vi ser minskad försäljning i övriga produktgrupper," säger Pernilla Enebrink, vd ElektronikBranschen.

Det totala försäljningsvärdet för alla produktgrupper i undersökningen minskade med två procent under september, vilket är bättre än det för året ackumulerade värdet, där minskningen ligger på åtta procent. Den produktgrupp som hade störst försäljningsminskning under september är datorer som minskade med 29 procent sett till värde. För året ackumulerat är minskningen än större, minus 35 procent. Allt jämfört med samma period föregående år.

"Att regeringen i det här svåra ekonomiska läget väljer att höja elektronikskatten två gånger på en sexmånadersperiod obegripligt. Det påverkar särskilt hushåll med mindre pengar att röra sig med, eftersom elektronikskatten på vissa varor kan utgöra en tredjedel av priset," säger Pernilla Enebrink.


Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1