Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Saab
Elektronikproduktion |

Saab-transponder ombord på uppskjuten satellit

Ymir-1, en satellit utrustad med en transponder tillverkad av Saab Transpondertech, sköts upp i rymden den 11 november ombord på SpaceX Falcon 9.

Den svenskbyggda satelliten Ymir-1 är ett verktyg för forskning- och utveckling som tagits fram i samarbete mellan Saab, AAC Clyde Space, och Orbcomm inom konsortiet AOS, något som Evertiq har rapporterat om tidigare. Det framgår av ett pressmeddelande. 

Satelliten är en testsatellit och en del i utvecklingen av nästa generations "Automatic Identification System" (AIS), ett system som används av fartyg för att kommunicera position, hastighet, kurs och annan data - något som alla större fartyg och båtar i civil trafik uppges måste ha. 

"Saabs fokus är innovation och avancerad teknologi i framkant. Genom att använda oss av rymddomänen kan vi förstärka och förbättra redan existerande produkter i vår portfölj. Satellituppskjutningen är en viktig milstolpe i vår satsning på rymden och visar att vi, tillsammans med våra partners, kan utnyttja befintlig teknologi från Saab för att skapa nya unika rymdapplikationer," säger Christian Hedelin, strategichef på Saab, i ett pressmeddelande. 

På grund av att allt fler fartyg tar plats på haven kommer AIS att uppgraderas till en ny teknologi som går under benämningen VDES (VHF Data Exchange System). 

Med VDES kommer kapaciteten att öka kraftigt och det kommer att finnas möjlighet till säker tvåvägskommunikation genom satelliter vilket ger global räckvidd mot dagens system som är begränsade till kustnära kommunikation. 

På sikt kommer det nya navigations- och kommunikationssystemet VDES, länka samman land, hav, luft, och rymd genom att kombinera avancerade transpondrar med modern programvara och satelliter.

Projektet kommer att pågå under 2024.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-2
Annons
Annons