Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© GKN Aerospace
Teknik |

150 nya jobb till Trollhättan

I dag kom beskedet att det kommer behövas fler operatörer, tekniker och ingenjörer till Trollhättans industriflora. Men det är inte till Nevs - utan till flyg- och rymdfartsbolaget GKN Aerospace.

Trollhättan har varit en omskriven ort under fjolåret och det nya året. Främst för elbilsbolaget Nevs, som i december säkrade en köpare av av Emily GT och Pons-projekten. I dagsläget är det dock oklart om det blir någon bilproduktion i Saabs tidigare fabriker. 

Men, i dag kom beskedet att GKN Aerospace introducerar en ny tillverkningsmetod för hållbar produktion i Trollhättan. För detta satsar man själva 600 miljoner kronor, samtidigt som man mottar 152 miljoner kronor från Energimyndigheten genom Industriklivet. 

GKN Aerospace skriver att flygmotorkomponenter tillverkas i dag av stora gjutgods och smiden och med nuvarande teknik bearbetas upp till 80 procent av materialet bort innan komponenten får sin slutliga form. Med additiv tillverkning kommer produkterna istället att byggas upp lager för lager av metalltråd eller pulver som smälts samman med hjälp av laser. Metoden ska bidra till minskad användning av råmaterial med upp till 80 procent. 

Den nya produktionen beräknas tas i drift under 2024. I framtiden kan satsningen innebära upp mot 150 arbetstillfällen åt operatörer, tekniker och ingenjörer.

"Vi vill bidra till att minska flygindustrins påverkan på klimatet och vara en föregångare inom hållbar produktion. Vår produktionsteknologi är unik i sitt slag då man aldrig tidigare använt additiv tillverkning för så stora och komplexa flygkomponenter. Vi är oerhört glada över beskedet att den svenska staten stöttar denna satsning som bidrar till att vi etablerar banbrytande teknologi i Sverige," säger Joakim Andersson, koncernchef för GKN Aerospace Engines, i ett pressmeddelande. 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2