Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Easee
Elektronikproduktion |

Easee drar tillbaka överklagandet – erkänner brister

Norska Easee har beslutat att dra tillbaka sitt överklagande av Elsäkerhetsverkets försäljningsförbud av laddboxarna Home och Charge i Sverige, ett beslut som enligt Easee är strategiskt.

Enligt tillförordnad vd Erik Færevaag handlar inte fallet om produkternas säkerhet, och att Easees beslut att dra tillbaka överklagandet är strategiskt. 

– Vi vill prioritera säkerhet, säkerställa överensstämmelse med myndigheternas krav och prioritera dialog, säger Erik Færevaag i ett pressmeddelande.

Sagan om Easees laddboxar sträcker sig bak till den 14 mars 2023, det var då som Elsäkerhetsverket stoppade försäljningen av Home och Charge i Sverige. Samtidigt ställde man krav på åtgärder för de redan installerade laddarna i landet.

Elsäkerhetsverket motiverade försäljningsförbudet med att produkterna inte uppfyllde kraven i relevanta standarder som de påstod sig följa när de lanserades på marknaden. Easee tog fallet till domstolen, och den svenska förvaltningsdomstolen skulle avgöra om försäljningsförbudet och åtgärdskravet var berättigat eller inte.

Samtidigt har det norska jobbat på en åtgärdsplan för att återställa de installerade boxarna, denna plan lämnades in till Elsäkerhetsverket den 14 mars, och gås nu igenom av myndigheten.

Easee skriver i pressmeddelandet att man genomfört tester på laddboxarna och uppdaterat den tekniska dokumentationen i samråd med oberoende testföretag. Man menar att den nya tekniska dokumentationen, överensstämmelseförklaringen och märkningen av laddarna nu uppfyller nu de formella kraven.

Easee erkänner alltså att den tekniska dokumentationen för Easee Home och Easee Charge inte var tillräcklig när produkterna lanserades på marknaden, och att märkningen och överensstämmelseförklaringen inte uppfyllde de formella kraven i standarderna.

– Vi vill erkänna Elsäkerhetsverkets arbete med att upprätthålla branschstandarder och konsumenters säkerhet. De har identifierat tydliga områden för förbättringar och för oss har detta varit viktig lärdom, säger Lene Kristin Wilhelmsen, juridik- och överensstämmelsedirektör på Easee.

Wilhelmsen fortsätter och säger att Easee vill åtgärda bristerna som Elsäkerhetsverket pekade på i sitt ursprungliga beslut. Samtidigt har man bett om vägledning om de inte skulle vara nöjda med den metod som det norska bolaget använder.

Försäljningsförbudet i Sverige fick stora konsekvenser för Easee som tvingades minska personalstyrkan med flera hundra anställda i augusti 2023. Samma månad lanserade företaget Charge Lite – den första av flera kommande laddboxar i en ny produktlinje.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-2
Annons
Annons