Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Dake / Wikipedia Commons
Analys |

Hur trodde man 1901 att teknologin skulle se ut idag?

Vi lever i en tid som väl får anses vara relativt progressiv, rent teknologiskt. Innovation är ett modeord och sökandet efter det nya är ständigt pågående. Men är vi verkligen så originella som vi vill tro?

En krönika av Joakim Johansson, ansvarig redaktör evertiq.se [chapter-index=Index Head link-to=27798,27797]Navigera[/chapter-index]Vad är en innovation? Okej, jag ”fulsaxar” lite från Wikipedia nu: ”En innovation kan definieras som en ny idé, till exempel en produkt, lösning, affärsidé, tjänst, kemisk formel, matematisk metodik eller teknologi som visar sig lovande eller fungerar och som är ny. Den har inte tänkts ut tidigare av någon annan officiellt.” Mycket av det som vi idag ser som innovativt, det som driver teknologin (och marknaden) framåt, är dock kanske inte så nytt som vi tänker oss att det ändå är. 1901 publicerade ”The Ladies Home Journal” en krönika skriven av John Elfreth Watkins Jr. Han arbetade som civilingenjör inom järnvägen men har gått till eftervärldens kännedom mest genom sina förutsägelser. Vi kan tänka på honom lite som en teknologins Nostradamus. Vi kikar på några förutsägelser han gjorde (i förkortad version). Dessutom kikar vi lite på vad som faktiskt hände. Förutsägelse: Varmluft och kalluft kan stängas av och på genom kranar, direkt i våra hus. Ingen behöver gå upp tidigt och tända brasan. Ja, vi kan väl enas om att i varje fall väldigt få av oss idag går upp och tänder brasan på morgonen. Även om värme och kalluft inte direkt kommer genom tapp-kranar är hushållen idag relativt självreglerande i fråga om kyla och värme. Med nya automatiska system kan man även styra detta från arbetet – eller andra sidan jorden. Byggnadsautomation i alla former är på stark frammarsch – och det är ju tämligen skönt att vakna i ett varmt hem på morgonkvisten. Förutsägelse: Färdigmat kan köpas över disk. Mat kan distribueras till hushållen genom antingen bilar eller med hjälp av pneumatiska rör (tryckluft). Dessa rör ska också leverera post och varor. Matlagningen för snabbköpen sker i laboratorie-lik miljö med elektriska kaffekvarnar, ugnar, diskmaskiner, potatis-mosare och så vidare. Snabbköps-samhället med färdig mat har definitivt gjort sin entré men de pneumatiska rören lyser på det stora hela med sin frånvaro. Internethandel och billeveranser av mat är måhända det närmaste vi kommer i väntan på att drönare börjar leverera varor. Idag är vi så pass vana vid elektriciteten och hur mycket tid den sparar oss att vi kanske inte stannar upp och funderar över hur den revolutionerat våra liv. Den första elektriska diskmaskinen dök upp 1929 och var av märket Miele. Den elektriska ugnen dök upp vid sent 1800-tal men fick ingen större spridning förrän elnätet utvecklades vidare. Mikrovågsugnen såg dagens ljus 1946, till många nyligen utflyttade ungdomars glädje. En annan revolutionerande uppfinning som förutsades av John Elfreth Watkins (dock i form av en modell driven med flytande syre) var kylutrustningen. Inte längre behövde man förvara maten i jordkällare, så kallade ishus eller salta in köttet för att hålla varorna fräscha. Det kommersiella kylskåpet började utvecklas runt 1910-talets begynnelse. Baltzar von Platen och Carl Munters, som forskade vid Kungliga Tekniska Högskolan, vidareutvecklade konceptet som köptes upp av Electrolux – och blev en enorm succé världen över vid 1920-talets början. Frysen gjorde sitt inträde på 40-talet. Värt att nämna är också att flera bolag nu tittar på att kommersialisera den nygamla tekniken magnetkyla istället för dagens kylskåpskompressorer. Mer om det här. Till del 2 ->

Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-25 14:09 V22.4.31-1
Annons
Annons