Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Volvo Cars
Elektronikproduktion |

Volvo investerar i batteriteknikbolaget StoreDot

Volvo Cars meddelar att man – via sin rikskapitalarm Volvo Cars Tech Fund – gjort en investering i StoreDot, ett israeliskt företag som utvecklar extremt snabb batteriladdningsteknik för elbilar.

StoreDot arbetar med en teknik som, enligt företaget, ska resultera i batterier som kan laddas för en ren elektrisk räckvidd på 160 kilometer på bara fem minuter. Investeringen ger enligt Volvo Cars möjlighet att ha ett nära samarbete med StoreDot om ny batteriteknik.

Med samarbetet siktar man på att snabba upp introduktionstiden för tekniken, vilken StoreDot vill ha i massproduktion vid 2024. Samarbetet mellan de båda företagen kommer främst att ske inom det samriskföretag som Volvo Cars bildade förra året med batteritillverkaren Northvolt. Genom investeringen har Volvo Cars säkrat tillgången på all teknik som utvecklas som en del av samarbetet, det framgår av ett pressmeddelande..

– Vi siktar på att bli den snabbaste förnyaren i vår bransch, och Tech Fund spelar en avgörande roll för att etablera partnerskap med framtida teknikledare. Vår investering i StoreDot passar perfekt in i detta tankesätt och deras engagemang när det gäller elektrifiering och koldioxidfri mobilitet matchar vår egen. Vi är glada över att göra detta till ett framgångsrikt samarbete för båda parter och arbeta för att ta denna banbrytande teknik till marknaden, säger Alexander Petrofski, chef för Volvo Cars Tech Fund.

StoreDots batteriutveckling är centrerad runt en kiseldominant anodteknik och relaterad mjukvaruintegration. Syftet är att utveckla extremt snabbladdande teknik, något som rimmar väl med den svenska biltillverkarens ambition att utveckla elbilar med längre räckvidd, snabbare laddning och lägre kostnader.

Volvo Cars samriskföretag med Northvolt kommer att fokusera på både utveckling och tillverkning av battericeller, specifikt utvecklade och skräddarsydda för användning i nästa generations helt elektriska Volvo- och Polestar-bilar, något som Evertiq rapporterat om tidigare.

Bolagen kommer att etablera ett gemensamt FoU-centrum och en batteritillverkningsanläggning i Göteborgsområdet. Bolagen kommer att investera så mycket som 30 miljarder kronor i utvecklingen och tillverkningen av batterier och tillsammans kommer anläggningarna att skapa över 3,000 nya arbetstillfällen.

Volvo har inte specificerat storleken på investeringen i StoreDot.


Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-1
Annons
Annons