Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Melexis - for illustrative purposes only
Komponenter |

Inga tecken på lättnad i komponentbristen

Halvledarbristen ser ut att löpa året ut – minst, enligt experter inom branchen.

Det kommer inte som någon nyhet att det just nu råder en brist på halvledarkomponenter och att det samtidigt är ont om tillverkare.

– Vi for nog räkna med att minst det här året kommer att uppleva problem men det är inte bara halvledare utan även andra komponenter och material som är bristvara idag, Peter Björkholm, vd för Svensk Elektronik, till Ekot.

Som tidigare rapporterats av Evertiq står Taiwan för 63 procent av tillverkningen på den globala halvledarmarknaden, enligt data från European Institute for Asian Studies (EIAS). Nästan 75 procent av den globala tillverkningskapaciteten för halvledare är koncentrerad till Östasien. Just nu pågår det dock kraftansamlingar både i USA och inom EU för att öka regionernas tillverkningskapacitet och detta genom diverse olika incitamentsprogram.

Förra veckan skrev tillexempel USA:s president Joe Biden, under den omrapporterade CHIPS and Science Act. En halvledarfrämjande lagstiftning som syftar till att stötta den inhemska industrin med 52 miljarder dollar inom både forskning och tillverkning. 

Detta är en strategi till att tackla vad som beskrivs som roten till problematiken. För få producenter och fabriker som tillverkar komponenterna. Just nu sias det inom industrin att bristen kommer att hänga kvar över oss en bit in på 2023.

Peter Björkholm berättar för Ekot att Sverige egentligen har allt som krävs för att hänga på satsningarna.

– Vi har god kompetens, vi har stabil berggrund, vi har rent vatten och förhållandevis, om man tittar på Europa, gott om energi. Vi har egentligen väldigt bra grundläge. Men, det viktiga är ju att om man ska bygga så här avancerade industrier så krävs det kapital och med säkerhet då även stöd från politiken. 


Vill du veta mer om hur det står till på den globala komponentmarknaden?  Ämnet kommer behandlas när Johan Dahl, under Evertiq Expo Göteborg den 15 September 2022, presentera en överblick av den globala komponentindustrin och även tala om hur marknaden av förfalskade komponenter motarbetas.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1