Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© European Union 2021
Komponenter |

EU väntas snart nå en överenskommelse om Chips Act

Medlemsländerna förväntas, enligt källor, snart nå en överenskommelse gällande EU:s plan för att stärka den inhemska halvledarindustrin, annars kallad EU Chips Act.

EU-länderna och lagstiftare kommer att samlas den 18 april vid Europaparlamentets månatliga session i Strasbourg för att förhandla finansieringsdetaljer relaterade till rättsakten och kommer sannolikt att nå en överenskommelse, rapporterar Reuters och hänvisar till källor med insyn.

Det var i februari förra året som Europeiska kommissionen tillkännagav Chips Act, en rättsakt som syftar till att minska EU:s beroende av amerikanska och asiatiska halvledare i efterdyningarna av den globala bristen.

Enligt källorna har diskussionerna hittills handlar om ett finansieringsunderskott på 400 miljoner euro, ett underskott som EU nu ska ha lyckats täcka majoriteten av.

Initialt föreslog kommissionen att finansiering endast skulle vara tillgänglig för så kallade "banbrytande chipfabriker", nu har man dock lyft blicken och finansieringen kommer även att omfatta äldre chip samt forsknings- och designanläggningar, skriver Reuters.

Europakommissionens president, Ursula van der Leyen har tidigare uttrykt målen för den europeiska halvledarrättsakten. Enligt presidenten bör 20 procent av världens produktion av mikrochip finnas i Europa år 2030. Samtidigt ska man ha med i beräkningarna att världens totala produktion kommer att fördubblas, och att det innebär en fyrdubbling av den europeiska produktionen.


Under Evertiq Expo Malmö 2023 kommer Evertiq att presentera en jämförelse mellan US CHIPS Act och EU:s motsvarighet. Hur står sig dessa mot varandra? Vilka är de viktigaste skillnaderna? Hur har andra länder och regioner reagerat på dessa storskaliga halvledarprojekt? Och framför allt – vad är effekterna av dessa hittills? Det är dessa frågor som vi tänker fördjupa oss i.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-2
Annons
Annons