Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Saab
Elektronikproduktion |

Produktionslinje för Gripen E invigd i Brasilien

Saab och Embraer har officiellt invigt produktionslinan för Gripen E i Brasilien, vid Embraers fabrik i Gavião Peixoto i São Paulo.

Detta innebär att det nu finns en slutmonteringslina för Gripen E utanför Sverige, och enligt Saab är leveransen ett av de viktigaste bidragen till Gripens ekosystem i Brasilien.

Embraers anläggning i Gavião Peixoto med Gripen Design and Development Network (GDDN), Gripen Flight Test Center (GFTC) och nu monteringslinjen, är hem för utvecklings-, produktions- och teststadierna av flygplanet.

Sedan kontraktet om att leverera 36 Gripenplan – 28 Gripen E (ensitsiga) och 8 Gripen F (tvåsitsiga) – till det brasilianska flygvapnet från 2014, har Saab och Embraer samarbetat kring det största pågående tekniköverföringsprojektet i landet. Med det nyligen undertecknade samförståndsavtalet mellan företagen, har produktionslinjen också blivit en möjlighet för nya affärer.

– Starten av produktionslinjen för Gripen är en milstolpe i vårt åtagande att överföra teknik och kunskap till brasiliansk industri. Här kommer vi att producera 15 av de 36 flygplan som är avsedda för det brasilianska flygvapnet. Målet är också att vi här ska producera eventuella framtida Gripenbeställningar från Brasilien och även andra länder. Vi vill att Brasilien ska bli ett exportnav till Latinamerika och potentiellt andra regioner, säger Micael Johansson, vd och koncernchef för Saab i ett pressmeddelande.

Produktionslinjen hos Embraer tar emot de delar av flygplanet som produceras vid Saabs anläggningar i Linköping och São Bernardo do Campo i delstaten São Paulo. Embraers anläggning kommer att ansvara för att producera 15 stycken Gripen E. Just nu är planen att flygplan monterade i Brasilien kommer att levereras från 2025.

– Idag firar vi inte bara invigningen av produktionslinjen för Gripen, utan också framgången för samarbetet mellan Saab och Embraer. Det växer sig starkare för varje dag med det gemensamma målet att betjäna vår kund, det brasilianska flygvapnet. Embraer har sedan starten spelat en viktig roll i Gripenprogrammet och bland annat deltagit i utvecklingen av den brasilianska versionen av det tvåsitsiga flygplanet. Som en naturlig utveckling av samarbetet hoppas vi att vi tillsammans snart kan expandera vår verksamhet till nya marknader, säger Bosco da Costa Junior, vd och koncernchef för Embraer Defense & Security.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-1
Annons
Annons