Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Hamilton de Oliveira / MEFSIN
Komponenter |

Grönt ljus för STMicros och GlobalFoundries franska fabrik

Penna har mött papper och ett slutgiltigt avtal om en gemensamt driven högvolymsanläggning i franska Crolles har nu skrivits under av GlobalFoundries och STMicroelectronics.

Planerna på den nya halvledarfabriken tillkännagavs under sommaren förra året. Syftet med fabriken är att avancera ekosystemet för FD-SOI-processer. Med fabriken siktar bolagen på att tillsammans erbjuda ett "brett teknologiutbud" till applikationsområden så som automotive, IoT och kommunikationsinfrastruktur. Detta kommer att inkludera GlobalFoundries FDX-teknologi, samt STMicros portfölj ned till 18nm.

Tidigare i i år stod det även klart att EU-kommissionen godkänner Frankrikes förslagna åtgärd för att stödja fabriksplanerna. Detta kommer att ta formen av direkta bidrag till ST och GF för att stödja deras investeringar i projektet till ett värde av totalt 7,4 miljarder euro.

Jean-Marc Chery, STMicroelectronics vd och koncernchef säger i ett pressmeddelande att slutförandet inte kunnat hade uppnås utan stöd från den franska regeringen såväl som från EU-kommissionen.

– Vi kommer att stärka det europeiska och franska FD-SOI-ekosystemet ytterligare och bygga mer kapacitet för våra europeiska och globala kunder inom komplexa, avancerade teknologier för viktiga slutmarknader inklusive fordons-, industri-, IoT- och kommunikationsmarknaderna.

Den framtida 300-millimeters-fabriken kommer att byggas i nära anslutning till STMicroelectronics befintliga anläggning i Crolles och förväntas nå full kapacitet 2027, med en årlig wafer-kapacitet på 620 000 vid full utbyggnad. Fabriken vänas generera omkring 1 000 nya jobb.


Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2