Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Intel Corporation
Komponenter |

Intel får ökat stöd för tysk jättefabrik

Många turer har det varit men efter många och långa diskussioner har Intel och den tyska regeringen skrivit under en reviderad avsiktsförklaring för chiptillverkarens planerade halvledarfabrik i Magdeburg, Tyskland.

När Intel först basunerade ut sina planer för Europa och Tyskland specifikt var tanken att bolaget initialt skulle lägga 17 miljarder euro – motsvarande 179 miljarder kronor – på en anläggning bestående av två halvledarfabriker i tyska Magdeburg. Sedan dess har kostnadsanalysen dock förändrats. Ökande byggkostnader, skenande energipriser och det faktum att Intel vill använda en mer avancerad tillverkningsteknologi vid anläggningen än tidigare var tänkt, har lett till ett behov av mer statligt stöd för att förverkliga projektet.

Tidigt rapporterades det att fabriksplanerna skulle få stöd på närmare 6,8 miljarder euro. Månader senare kom nyheten att planerna för fabriken skulle komma att försenas då energi- och råmaterialpriserna trissat upp budgeten för bygget i Magdeburg till 20 miljarder euro, från ursprungliga 17 miljarder. Förhandlingar inleddes för att täppa till det kritiska kostnadsgapet och enligt uppgift bad Intel under tidigare februari i år att stöded skulle öka till 10 miljarder euro.

Avtalet som nu undertecknats inkluderar Intels utökade investering i anläggningen – som nu förväntas uppgå till mer än 30 miljarder euro för de två halvledarfabrikerna – tillsammans med ökat statligt stöd som inkluderar incitament som återspeglar den utökade omfattningen och de förändrade i ekonomiska förhållandena sedan planen först offentliggjordes, det framgår av ett pressmeddelande.

Intel kritade på för att köpa marken för projektet i november 2022, och den första fabriken förväntas sparka igång produktion inom fyra till fem år, efter EU-kommissionens godkännande av incitamentspaketet.

Just hur mycket stöd satsningen i Tyskland ska få framgår inte av pressmeddelandet men enligt uppgifter till Reuters handlar det om jus 10 miljarder euro.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-1
Annons
Annons