Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Orbit One
Elektronikproduktion |

Orbit One satsar på miljöförbättrande investeringar

Under 2022 fortsatte kontraktstillverkaren Orbit One sitt långsiktiga och strategiska arbete med att utveckla verksamheten vidare och stärka samtliga enheters kapacitet och kapabilitet – den röda tråden i det hela? Hållbarhet.

Hållbara investeringar inom allt från kompetensutveckling, ny teknik, robotisering, automatisering och digitalisering tog plats hos tillverkaren under fjolåret, vilket framgår i bolagets nya hållbarhetsrapport.

Tanken är relativt enkel, men dock svårare att genomföra, i varje investering måste hållbarhet vara en del av lösningen, oavsett vad den gäller.

När bolaget blickar tillbaka på 2022 så går det att konstatera att det var ett framgångsrikt år, men inte utan utmaningar. Redan från start fick året ärva resterna av den komponentbrist som plågat marknaden under pandemiåren, transportproblemen hopade sig, internationella konflikter och Rysslands krig i Ukraina ledde till att Orbit One avvecklade verksamheten i Ryssland. När året summerades kunde man dock se både rekord i försäljning och en rad nya kunder.

Samtidigt som allt detta skedde fortsatte arbetet med att utveckla verksamheten. En av Orbit Ones största investering under fjolåret var den nya selektivlödaren som installerades i Stockholm. Den nya selektivlödaren drar enligt bolaget betydligt mindre energi. Tidigare våglödare krävde energi för att smälta runt 600 kg tenn jämfört med de endast 10 kg som den nya selektivlödaren arbetar med.

I samband med investeringen av den nya selektivlödaren i Stockholm, installerades även en egen kvävgasgenerator som behövs till lödningen. Ett beslut som har lett till att Orbit One minskar antalet miljöbelastande lastbilstransporter för att fylla på vätgastankarna.

Nere i Ronnerby byggdes en helt ny, energieffektiv robotcell upp under 2022. Robotcellen passar för storvolymsproduktion, vilket efterfrågas alltmer av kontraktstillverkaren. Bland annat då många kunder vill flytta hem sin tillverkning närmare sin marknad för att minska miljöpåverkan.

Som tidigare sagt är den gemensamma nämnaren bakom investeringarna hållbarhet. Och enligt Orbit One återkommer man även till hållbarhet om man tittar på vilket segment som växer snabbast för bolaget, nämligen Energy & Greentech. Målet enligt Orbit One är att minimera bolagets påverkan på miljö och klimat både i sin egen verksamhet men även i arbetet med att utveckla hållbara produkter tillsammans med produktägarna.

– Vår hållbarhetsrapport för 2022 visar på en rad konkreta förbättringar där vi genom kunskap och investeringar minskat vår miljöpåverkan radikalt. Till exempel lyckades vi i Ronneby minska vår energiförbrukning från 3,1 GWh till 1,9 GWh samtidigt som vi ökade vår effektivitet och tillverkningsvolym, skriver Orbit Ones vd Mattias Lindhe i ett nyhetsbrevsuttskick.


Annons
Visa fler nyheter
2024-04-11 07:39 V22.4.25-1
Annons
Annons