Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Northvolt
Elektronikproduktion |

Batteriindustrin – en ny svensk basindustri tar form

Batteriindustrin är på väg att bli en ny basindustri i Sverige, jämte industrier som stål- och skogsindustrin. Men hur ser framtiden för batteritillverkning egentligen ut?

Som Energimyndigheten pekar ut, ”För att vi ska kunna fortsätta använda el när vi vill snarare än när mest el produceras måste den kunna lagras.” Det hela innebär att batterier kommer att spela en allt viktigare roll i framtidens energiförsörjning.

Sverige har, förutom de som gjort mest väsen av sig utomlands, flera innovativa företag verksamma inom batteriområdet. Northvolt är, kanske av naturliga skäl, det bolag som de flesta känner till. Bolaget har gjort mycket väsen med sin gigafabrik i Skellefteå – och planer på fler svenska och utländska fabriker – och har figurerat mycket i media på grund av sitt mål att tillverka ”världens mest hållbara batterier”. Redan 2030 ska 50 procent av tillverkarens batterier bestå av återvunnet material

– Det är ett högt satt mål och en stor utmaning, men vi vill verkligen bevisa att det faktiskt funkar alldeles utmärkt att använda återvunnet material vid batteritillverkning, säger Ragnar Sjödahl, Director of Recycling Operations på Northvolt i en artikel från Energimyndigheten.

Energimyndigheten har backat Northvolt sedan början, då man gick under namnet SGF Energy AB. I flera omgångar har Energimyndigheten stöttat batteritillverkaren med miljoner för att bidra till att målet på både storskalig produktion, men också grön produktion, faktiskt nås.

Idag är Northvolt ett bolag i en helt annan skala, och fort har det gått. 2016 mottog Northvolt stöd för en förstudie och sedan ett lån och ett företagsutvecklingsstöd i ett andra steg. Ett tredje steg följde då man ville bygga en pilotanläggning i Västerås – som senare blev känt som Northvolt Labs.

Nu finns det närmare 1 000 anställda vid Northvolt Labs i Västerås och tar vi in hela bolaget anställer batteritillverkaren närmare 4 500 personer.

Energimyndigheten lyfter Northvolt som ett exempel på den framväxande industrin och menar att genom att göra väsen av sig på världsmarknaden och etablera svenska företag, stärks näringslivet. Det leder till ekonomisk tillväxt och rörelse på arbetsmarknaden.

En satsning som den som Northvolt skapar mer än bara de möjligheterna som finns inom det enskilda bolaget. Etableringen skapar ringar på vattnet, och med det nya etableringar. Leverantörer av olika material som kemikalier, metaller, till leverantörer av test- och mätutrustning, alla behövs.

Det fins dock orosmoln på horisonten, behovet av kunnig personal. Det är inte bara i Sverige som batteriindustrin tar form. Och när fler länder och företag satsar stort på området blir det fler som bjuder upp till dans om investerarna, materialen som behövs och kompetensen ute på marknaden.

Det satsas dock på kompetensförsörjningen här hemma i Sverige. Energimyndigheten stödjer för närvarande flera satsningar öka kompetensen inom batteriområdet, detta tillsammans med bland annat olika högskolor och universitet.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-26 09:38 V22.4.33-1