Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Easee
Elektronikproduktion |

Ytterligare fem länder stoppar Easees laddbox

Som tidigare har rapporterats av Evertiq har Easee meddelat hur man planerar att fixa laddboxarna Easee Home och Chargei Sverige efter att dessa blivit belagda med säljstopp från Elsäkerhetsverket. Nu väljer ytterligare länder att gå på samma linje.

Enligt den norska tidningen Teknisk Ukeblad (TU) har Belgien, Nederländerna, Danmark, Island och Österrike valt att, precis som Sverige, säljstoppa laddboxarna.

Easee har sedan tidigare överklagat det svenska beslutet. Den 24 juli lämnade myndigheten sitt svar på Easees yttrande och Elsäkerhetsverket fortsätter att bestrida företagets överklagande.

Detta innebär att ärendet nu ligger hos Förvaltningsrätten efter att ha överklagats och båda parter har fått möjlighet att yttra sig i målet. När domstolen anser att de har ett tillräckligt underlag kommer domslut kunna fastställas. 

Evertiq har tidigare rapporterat om Easees åtgärdsplan där man förklarat hur man planerar att ta itu med de brister som Elsäkerhetsverket lyft fram. Mynigheten skriver i en uppdatering att man just nu granskar Easees åtgärdsplan. 


Evertiq har tidigare rapporterat om vikten hålla sig på det torra när det kommer till den regulatoriska biten av produktutveckling. Kapplöpningen om att snabbt få ut sin produkt på marknaden kan komma att kosta mer än det smakar om någon slår ner på antingen konstruktion, eller något så ”enkelt” som dokumentation.

Fredrik Hirn, som till vardags jobbar hos Intertek, en leverantör av just kvalitetssäkrings-, provnings- och certifieringstjänster, säger att på listan över de främsta anledningarna till att en produkt inte klarar slutprovningen finns EMC-problem, olika former av komponentgodkännande där specifikationen kan vara bristfällig och att dokumentationen inte håller måttet. Sådant kan i värsta fall kan det hela leda till en total omkonstruktion, vilket blir både tidskrävande och dyrt samtidigt som produkten riskerar att bli omsprungen av konkurrenterna.

Kravbilderna kring våra produkter har förvisso blivit mer komplexa, men de fyller också sitt syfte. Svenska Institutet för Standarder paketerar det hela kort och gott som: ”syftet med standarder är att skapa enhetliga och transparenta rutiner som vi kan enas kring. Det ligger i allas intresse att höja kvaliteten, undvika missförstånd och slippa uppfinna hjulet på nytt varje gång.”

Frågan som måste ställas är "Vilka standarder måste min produkt uppfylla", därefter jobbar man vidare med konstruktionskraven så att dessa uppnås. Skarvar man med detta kan det bli dyrt, och Easee får verka som ett tydligt exempel på varför det är så viktigt att jobba regulatoriskt och enligt regelefterlevnad. 

Hur företag kan skydda sitt varumärke och säkra lönsamheten genom regelefterlevnad kommer att diskuteras på scenen under Evertiq Expo i Göteborg den 20 september 2023.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
© 2024 Evertiq AB 2024-11-20 12:51 V23.2.3-2