Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Talga
Elektronikproduktion |

Byggstart för Talgas batterianodfabrik i Luleå

arkarbetena vid Talgas blivande anläggning för produktion av batterianoder i Luleå Industripark har påbörjats. Sex spadar tog på måndagseftermiddagen de första spadtagen.

Under fjolåret invigde Talga en pilotanläggning för batterianoder i Luleå och jagade vid tillfället tillstånd för en grafitgruva i Vittangi samt fullskalig fabrik på Hertsön. Under våren i år fick Talga tillstånd att öppna sin gruvverksamhet vid Nunasvaara Södra, cirka en mil väster om Vittangi och fem mil öster om Kiruna. Det innebär att Talga har tillstånd att bryta 120 000 ton grafitmalm årligen i dagbrottet. Under sommaren gav Mark- och miljödomstolen bolaget tillstånd till en anläggning som ska använda grafit för att producera anodmaterial, som kan användas i batterier till exempelvis elbilar – den fabrik man nu börjar bygga.

Under juli meddelade Talga att man hade förvärvat den aktuella marken om tio hektar för 16,5 miljoner kronor. Anläggningen kommer att drivas helt av förnybar energi, ett självklart val då man siktar på att skapa en av de mest hållbara batterianodsfabrikerna i världen. Den kommer också att använda sig av grafit från Vittangigruvan i Kiruna kommun.

Ett avtal har slutits med NYAB och förberedelserna inför byggandet av anläggningen startar direkt och planen är att sätta i gång under september.

Enligt uppgift ska den planerade årliga produktionen av batterianodmaterial vid Talgas anläggning i Luleå vara tillräcklig för cirka 200 000 nya elbilar varje år.

– Vi är mycket glada över att genom detta avtal med NYAB sätta vår betydande satsning i Luleå i verket. Fabriker som denna är avgörande för att ställa om till en mer hållbar framtid. Genom att använda naturlig grafit från Vittangi, grön energi och egen process teknologi, kan vi minska koldioxidutsläppen från produktionen av batterianoder med så mycket som 92 procent, säger Peder Enoksson, Project Director hos Talga i ett pressmeddelande.

Enligt SVT Norrbotten kommer drygt 80 personer kommer arbeta vid anläggningen som kommer att bestå av två produktionsbyggnader. Uppbyggnadsfasen av produktionsanläggningen väntas skapa hundratals arbetstillfällen. 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-1
Annons
Annons