Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© arm
Komponenter |

Arm går till börsen med en värdering på 54,5 miljarder dollar

Chipsdesignföretaget har säkrat en värdering på 54,5 miljarder dollar när det nu tågar in på börsen under torsdagen.

Företaget meddelar att man kommer att lista 95,5 miljoner amerikanska depåbevis till ett pris om 51,00 dollar per aktie. Aktierna förväntas börja handlas på Nasdaq Global Select Market under tosdagen.

Softbank förvärvade Arm redan 2016 för 32 miljarder dollar. Under 2002 kom nyheten att Softbank skulle sälja Arm till grafikjätten Nvidia i en affär som värderades till 40 miljarder dollar. 

Affären kom att kallas en "katastrof" av Arm-medgrundaren Hermann Hauser. Han menade att “Det här är det sista europeiska teknikbolaget med global relevans, och så säljs det till amerikanerna.”

Den brittiska konkurrens- och marknadsmyndigheten (CMA) satte även förvärvet under lupp efter att flera kritiska röster lyft det faktum att  riktats mot att Arms framgångar är starkt kopplade till att bolagets arkitektur har varit öppen för andra – Qualcomm, Samsung, Apple, med flera – att använda den i sin chiptillverkning. Att en så viktig spelare för industrin nu faller i händerna på en konkurrent är det som ligger till grund för kritiken, kombinerat med att den rådande handelskonflikten mellan USA och Kina.

Efter flera vändningar enades parterna om att avbryta avtalet på grund av, vad företagen beskriver som, "betydande regulatoriska utmaningar som förhindrar fullbordandet av transaktionen, trots goda ansträngningar från parterna". 

Det fanns spekulationer om att Arms IPO skulle kunna nå en värdering mellan 60 miljarder och 70 miljarder dollar, men även med denna lägre värdering klarar sig SoftBank bättre än affären på 40 miljarder dollar med Nvidia.


Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2