Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Midsummer (Linkedin)
Elektronikproduktion |

Midsummers italienska maskinpark växer

Solcellstillverkaren Midsummer har fått en screentryckare levererad till sin fabrik i Bari, Italien.

Screentryckaren är enligt en bolagsuppdatering på Linkedin 20 meter lång och trycker ett silvermönster på solcellen för att samla upp elektriciteten som solcellen producerar. 

Samma maskin kontrollmäter även alla solceller innan de kopplas ihop till långa strängar i den automatiserade modullinan.

Leveransen kommer efter att Midsummer skeppat en högeffektiv laminator till fabriken i Bari. Med två lamineringskammare är den stor som en tvåvåningsbuss, väger 50 ton och möjliggör betydligt snabbare produktion än äldre laminatorer.

Midsummer har sedan tidigare levererat fem DUO-maskiner till dotterbolaget Midsummer Italia i Bari av de elva som är planerade för full produktionskapacitet. Vid full drift kan fabriken producera 50 MW solceller per år vilket gör den till den största i sitt slag i Europa.

Enligt ett separat pressmeddelande trimmar Midsummers ingenjörer nu in all utrustning. Man genomför också sluttester av den automatiserade modullinan, som kopplar ihop de enskilda solcellerna, hos leverantören och den beräknas levereras i början av december. 

"Allt går som på räls nu och jag bedömer att vår senast kommunicerade tidsplan kommer att hålla: Vi planerar för att producera de första solpanelerna i slutet av 2023 och en fullt automatiserad produktionsstart sker i det första kvartalet 2024, vilket dels innebär att vi kan börja leverera solpaneler till våra italienska kunder som står redo, dels att Midsummer Italia därmed har uppfyllt villkoren för utbetalning av ett investeringsbidrag från Invitalia på cirka 100 miljoner kronor," säger Midsummers vd, Sven Lindström i pressmeddelandet. 

Midsummer Italia har tecknat avsiktsförklaringar för två tredjedelar av den italienska fabrikens maximala produktionskapacitet med sju nationella aktörer inom bygg och tak. För uppförandet av fabriken i Italien får Midsummer bidrag från den italienska staten på sammanlagt cirka 240 miljoner kronor, av vilket cirka 75 miljoner kronor redan betalats ut.

När fabriken i Bari står klar räknar man med att ha cirka 80 medarbetare på plats, från ledningspersonal till operatörer.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-2
Annons
Annons