Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Niroworld Dreamstime.com
Komponenter |

"Anskaffningsagenten" satt på fri fot

Stockholms tingsrätt meddelade under gårdagen att häktningsbeslutet har hävts mot den man man som stod åtalad för bland annat grov olovlig under underrättelseverksamhet mot Sverige.

Huvudförhandlingen i det mål där en man i 60-årsåldern står åtalad för bland annat grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige och grov olovlig underrättelseverksamhet mot främmande makt avslutades den 28 september 2023. Det skriver Stockholms tingsrätt i ett pressmeddelande. 

I samband med huvudförhandlingens avslutande beslutade tingsrätten att den tilltalade skulle vara kvar i häkte till dess dom meddelas eller tingsrätten beslutar annat.

Tingsrätten fortsätter sedan att man efter fortsatt enskild överläggning den 9 oktober beslutat att det inte längre finns skäl att hålla den tilltalade häktad. Tingsrätten har därför hävt häktningsbeslutet.

"Vi väntar ju på domen, som kommer om två veckor. Det går inte att sia i om det här skulle innebära att han blir frikänd eller inte," säger mannens advokat, Ulrika Borg till Sveriges Radio. 

Tingsrätten har tidigare beslutat att dom i målet kommer att meddelas torsdagen den 26 oktober 

Som tidigare rapporterats av Evertiq greps under fjolåret i ett villaområde utanför Stockholm och står nu misstänkt för grov olovlig underrättelseverksamhet. Han ska bland annat ska ha exporterat teknologi till Ryssland.

Mannen greps vid ett tillslag i Nacka utanför Stockholm den 22 november 2022 och har sedan dess varit frihetsberövad. Mannen, som är i 60-årsåldern, ska under en tioårsperiod begått brott kopplat till rysk militär teknikanskaffning. Detta ska ha skett genom bolag som mannen äger, där ett av dessa är kopplat till handel och industriell utrustning. Denna teknologi ska sedan ha exporterats till Ryssland. 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-1
Annons
Annons