KTH:s campusrockad får svidande kritik
Sedan Kungliga tekniska högskolans plan om att flytta sina campus i Kista och Södertälje till Valhallavägen på Östermalm offentliggjordes har allt fler kritiker höjt sina röster. Carl-Mikael Zetterling, avdelningschef för elektronik och inbyggda system på KTH Kista, är en av de senaste.
Det var i början på Oktober som KTH offentliggjorde sin analys av de egna campusområdena. Lärosätet skrev då att man skulle behöva minska sina årliga lokalrelaterade kostnader med drygt 150 miljoner kronor, och att man ser över möjligheterna för att omlokalisera sin verksamhet och att koncentrera den till färre campus.
KTH ser positivt på möjligheterna att flytta över verksamheterna i både Södertälje, Kista och Flemingsberg till Valhallavägen. Rörande Kista, som undervisar cirka 800 heltidsstudenter, skulle man bland annat få bukt med en hög arbetsbelastning för lärare i Kista. Vidare fördelar är ett sammanhållet campus där man kommer varandra närmare, samt lägre kostnader då stängning av Kista campus ger möjlighet att säga upp hela byggnader till extern hyresvärd.
Det stora hindret i sammanhanget är det högteknologiska labbet Electrum, framlyft som KTH Kistas ”nav för KTH:s forskning och samverkan kring halvledare”. Labbet bedöms som särskilt komplex och skulle föra med sig stora konsekvenser om den vore separerad från EECS.
Analysen från i maj säger att en världsledande infrastruktur inom halvledarområdet kan gå förlorad utan kontakt med EECS. Innovation i samverkan med näringslivet riskerar att avstanna. Forskningen inom halvledarteknik kommer drabbas hårt och indirekt läggas ned. Svårighet att genomföra vissa kurslaborationer gällande avstånd och schema lyfts även fram
I en kommentar på nätpublikation Semi14 bestrider Carl-Mikael Zetterling ledningens ekonomiska argument. Samtidigt belyser han trångboddheten på Valhallavägen, som uppges inte kunna mäkta med vare sig 200 anställda eller 1 500 studenter. Och gällande Electrumlaboratoriet är en flytt övermäktig – men inte enbart ur ett ekonomiskt perspektiv, där notan skulle landa på uppåt en miljard kronor, utan även i fråga om nya kemikalietillstånd kan fås på en ny plats.
Ett beslut om flytten från Kista till Valhallavägen tas den 22 november. Ett datum som Zetterling uttrycker är bekymrad över. Det som står på spel är en kunskapskittel som anses kritisk i så väl det direkta närområdet, som nationellt och internationellt.
”Idag delar industrin sin pilotproduktion med KTH:s doktorander som gör världsledande forskning, och genom detta lär sig studenter om halvledarkomponenter och tillverkning. KTH får tack vare Electrumlaboratoriet nya forskningsanslag för sin högkvalitativa forskning inom halvledare, men det här är någonting utredningen redan påverkar negativt. Våra projektpartner och anslagsgivare ifrågasätter vår framtid,” skriver Zetterling på Semi14.