Annons
Annons
© Evertiq
Elektronikproduktion |

Fullspäckat schema när Evertiq Expo kommer till Malmö

Vart är vår svenska elektronikindustri på väg? Hur kan vi förbättra hållbarheten för trådlös elektronik? Är det sant att framtidens transistorer kommer från södra Sverige?

Nästa vecka, den 23 maj 2024 för att vara exakt, är det dags igen för Evertiq Expo att inta Malmö Arena. Med blicken framåt har vi tagit fram ett scenprogram som belyser elektronikindustrin där den är just nu – och vart den är på väg.

Svensk elektronikindustri – vart är vi på väg?

Hur ser morgondagens elektronikindustri ut i Sverige? Världen över lanseras det olika former av rättsakter, framtagna för att främja utveckling av regionala industrier, från halvledare till mönsterkort och hela system. Elektronikindustrin både påverkar och påverkas av samhället i stort, skapar nya möjligheter och förfinar existerande processer – så vilken roll kommer Sverige att spela i framtiden?

Den svenska elektronikindustrin kanske inte alltid tar den plats den förtjänar, men faktum kvarstår att Sverige är ett industriland i världsklass – och en stor del av anledningen är att vi är i världsklass vad gäller elektroniksystem.

Svensk elektronikindustri beskrivs dessutom som en nyckelaktör i övergången till en digital och hållbar framtid. Under tidiga december förra året lanserades ”Svenska elektronikindustrins Agenda 2.0”. Enligt denna ska Sverige vara en ledare i den gröna omställningen inom den europeiska elektronikindustrin år 2036 – och agendan stakar ut hur denna målsättning ska nås. Under Evertiq Expo Malmö kommer Anna Wibom, programchef för Smartare Elektroniksystem, berätta mer om denna vägledande agenda.

Strategier för att hantera EOL och komponentbrist

Komponentinkurans, eller obsolescence som det kanske är mest känt som inom branschen, är ett ämne som inte diskuteras tillräckligt ofta. Det är trots allt en oundviklig aspekt av vår bransch driven av ständig innovation – men det behöver inte betyda produktinkurans.

Det finns egentligen bara två sätt att hantera inkuranssituationer, antingen agerar man vid en händelse, vilket kan visa sig kostsam och även riskabelt, eller så sätter man upp en serie förebyggande åtgärder som hjälper dig att upptäcka och undvika riskfaktorer. Planera i förväg eller reagera i efterhand.

Inkurans i lager uppstår när en artikel, till exempel en komponent, börjar närma sig slutet av sin produktlivscykel. För en elektronisk komponent infaller detta när den inte längre är tillgänglig från originaltillverkaren enligt originalspecifikation. Detta kan i värsta fall kräva en kostsam omdesign samt ny testning  och kvalificering för att få ut produkten på marknaden igen.

Det här är inget nytt problem; det har länge funnits inom industrin. Men livscyklerna för elektroniska komponenter förkortas, och det allt snabbare. Konsumentelektronik, en marknad som rör sig otroligt fort med allt allt kortare produktlivscykler, står för en stor del av den globala efterfrågan på elektroniska komponenter. Och när det nya kommer är det ofta dags att lämna det gamla bakom sig. Detta innebär dock att inkurans drabbar allt fler företag, mer regelbundet än någonsin tidigare.

Ronny Nietzsche från Rochester Electronics kommer under Evertiq Expo i Malmö att utforska strategier samt dela med sig av kunskap som krävs för att klara utmaningar kopplade komponentinkurans.

Framtidens transistorer kommer från södra Sverige

NordAmps, en avknoppning från Lunds universitet som utvecklar ultrasnabba transistorer, siktar på att revolutionera högfrekvent radiokommunikation för mobilnätet, satelliter och radar med sin sin vertikala nanotrådstransistorer.

NordAmps teknologi vilar på över 15 års forskning inom nanoteknik och nu är bolaget redo att presentera nästa generationens transistorer – utformade specifikt för högfrekvenskommunikation och sensorapplikationer.

Hörnstenen i NordAmps innovation ligger i deras vertikala nanotrådstransistorteknologi, med vilken företaget siktar på lösa nästa generations utmaningar inom 5g- och 6g-nät. Teknologin kombinerar den höga prestandan hos III-V-material och full kompatibilitet med Si CMOS-baserad tillverkning.

Under Evertiq Expo i Malmö kommer NordAmps att kliva upp på scenen för att presentera sin teknologi och förklara mer ingående hur företaget siktar på att lösa de nästa stora utmaningarna inom dataöverföring och avkänning.

Hur kan vi förbättra hållbarheten för trådlös elektronik?

I en värld som befinner sig i en digital transformation är efterfrågan på uppkopplade och smarta enheter stor, vilket leder till ett enormt behov av jordens begränsade resurser. Tänk om vi kunde förverkliga drömmen om trådlös elektronik som stöttar klimatomställningen, men med miljövänliga produkter?

Genom att utnyttja potentialen hos bio-baserade lösningar, integrerade med lågströmsteknologier och energiskördare, kan vi bana väg för en framtid där trådlös elektronik på riktigt är transformerande.

John Söderström från Ligna Energy kommer under dagen dyka djupare i dessa lösningar och hur de kan påverka världen positivt.

Förutom dessa punkter kommer scenen att intas av talare från InnoFour Scandinavia, Martinsson Elektronik AB, Nordes, Acal BFi Nordic, NOHAU / XJTAG, Bosch GmbH, Luminovo och Högskolan i Halmstad.

Evertiq Expo i Malmö är en möjlighet för branschfolk att nätverka, lära sig och inspireras.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-07-23 01:29 V22.5.13-1