Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Evertiq
Elektronikproduktion |

Evertiq Expo Malmö – tillväxt, teknik och framtidsspaningar

För tredje året i rad intog Evertiq Expo Malmö Arena för att samla den svenska elektronik industrin i Sveriges tredje största stad.

Under dagen lockade 114 utställande företag närmare 361 besökare från 196 olika företag till Malmö Area för en dag tillägnad elektronikindustrin. Totalt fanns 310 företag representerade inuti arenan under dagen.

Anna Wibom från Innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem äntrade scenen och presenterade en ny kartläggning av vår industri. Förutom att syna industrin i siffror – antal företag, antal anställda och finansiella nyckeltal – har man i kartläggningen också tittat på marknadssituationen samt förändringar i företagens värdekedjor samt utmaningar och möjligheter.

Mellan 2013 och 2022 var den genomsnittliga årliga tillväxttakten i elektronikbranschen cirka 10 procent – den största ökning i omsättning sågs dock under 2022, på hela 30 procent. Enligt den nya kartläggningen omsätter branschen 620 miljarder kronor och sysselsätter över 128 000 personer.

Tydligt var att den svenska elektronikindustrin har spetskompetens som det gäller att vi inte tappar, som kraftelektronik, systemdesign, fotonik och tryckt elektronik. Men likt övriga Europa så kämpar den svenska industrin med att attrahera och bibehålla rätt kompetens, vilket även förväntas komma att bli ett ihållande problem de kommande fem åren.

Smartare Elektroniksystem efterlyser nu tydligare satsningar från politiken för att locka fler unga att utbilda sig till ingenjörer. Därutöver arbetar innovationsprogrammet med att själv bidra till att höja kompetensen i elektronikbranschen.

Under det senaste åren har experter och leverantörer sett en kraftig ökning av oförutsedda "End of Life" (EOL), något som överraskat industrin. Komponentinkurans, eller obsolescence som det kanske är mest känt som inom branschen, är en oundviklig aspekt av vår bransch som är driven av ständig innovation. 

En endaste otillgänglig komponent kan medföra betydande ekonomisk skada. Ett 99 procent färdigt kort fyller inte riktigt sin funktion och konsekvensen av att inte kunna avsluta jobbet kan bli stor. Det som nu blivit särskilt påtagligt är att listan över potentiella sårbara punkter och hot i försörjningskedjorna har blivit längre. Ronny Nietzsche från Rochester Electronics delade från scenen med sig av sin kunskap om att hantera situationer runt komponentinkurans och hur man kan minimera både kostnaderna och riskerna genom beredskapsplanering.

Nanobolaget NordAmps, som utvecklar ultrasnabba transistorer, siktar på att revolutionera högfrekvent radiokommunikation för mobilnätet, satelliter och radar med sin sin vertikala nanotrådstransistorer. Nu tar bolaget steget ut ur universitetslabbet och passade på att presentera sin teknologi och framsteg på scenen under Evertiq Expo.

Hörnstenen i NordAmps innovation ligger i deras vertikala nanotrådstransistorteknologi, med vilken företaget siktar på lösa nästa generations utmaningar inom 5g- och 6g-nät. Deras teknik kombinerar den höga prestandan hos III-V-material och full kompatibilitet med tillverkning baserad på Si CMOS.

Till skillnad från konventionell kiselteknologi, som ofta inte uppfyller de stränga kraven för nästa generations högfrekvensapplikationer, erbjuder NordAmps lösning överlägsen prestanda när det gäller bärfrekvens, brustal och linjäritet.

I en värld som befinner sig i en digital transformation är efterfrågan på uppkopplade och smarta enheter stor, vilket leder till ett enormt behov av jordens begränsade resurser. 

Tänk om vi kunde förverkliga drömmen om trådlös elektronik som stöttar klimatomställningen, men med miljövänliga produkter? Det var frågan som John Söderström från Ligna Energy ställde från scenen under Evertiq Expo.

Han menade, och visade genom exempel, att genom att utnyttja potentialen hos bio-baserade lösningar, integrerade med lågströmsteknologier och energiskördare, kan industrin bana väg för en framtid där trådlös elektronik på riktigt är transformerande.

Tidigt 2023 flyttade Ligna in i sina nya produktionslokaler i centrala Norrköping och har sedan dess utvecklat och installerat sin produktionslinje. Bolaget är dedikerade till att kommersialisera gröna och säkra energilager, genom att använda hållbara material och innovativa produktionsmetoder. Bolagets produktionsmetoder gör det möjligt att tillverka lövtunna superkondensatorer som inte bara är mer effektiva utan även bidrar till minskandet av koldioxidutsläpp.

Mässgolvet präglades av diskussioner kopplade till det geopolitiska läget världen över; kriget i Ukraina, Kinas handelskrig med USA och spänningarna mellan fastlandet och Taiwan. Energifrågan här hemma i Sverige var även det ett diskussionsämne, likaså kompetensförsörjningen. Men även industrin relation till ”just-in-time” som flera menar har spelat ut sin rätt och att ”just-in-case” kan komma att ta mer plats.

Av de företag som Evertiq pratade med på golvet var flertalet dock positiva utvecklingen på marknaden. Många hade räknat med ett trögt första halvår och en återhämtning efter sommaren, men många vittnar om att det redan börjat släppa under det andra kvartalet och att det rör på sig längs hela kedjan.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
© 2024 Evertiq AB 2024-09-10 18:03 V23.1.6-1
Annons
Annons