Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Evertiq
Elektronikproduktion |

Evertiq Expo når nya höjder i Göteborg

Den 19 september nådde Evertiq Expo Göteborg nya höjder. Ett nytt besökarrekord sattes när den svenska elektronikindustrin samlades på Svenska Mässan i Göteborg.

Med 145 utställande företag från 15 olika länder lockade Evertiq Expo Göteborg 528 besökare från 282 olika företag till Svenska Mässan. Totalt fanns det 427 företag representerade på mässgolvet under dagen.

Mässgolvet dominerades av diskussioner kring välbekanta frågor som präglat det senaste året: det ekonomiska marknadsläget, utmaningarna med att växa i antal och hur kommande EU-direktiv kan påverka verksamheterna. Utöver detta diskuterades marknadsutvecklingen, förseningar i orderflödet, samt att 2024 inte verkar leva upp till de förväntningar vi hade under 2023.

Läget för den europeiska EMS-industrin 2024

Halvledarbristen – är vi inte klara med det här ämnet, den är ju över så varför pratar vi vidare om detta? Har vi blivit förda bakom ljuset?

Faktum är, enligt data som Dieter Weiss från in4ma presenterade vid Evertiq Expo i Göteborg, att det kanske inte handlade om en verklig brist. Istället menar han att en stor del av problemet orsakades av ett beteendefel inom industrin.

Weiss data visar att det inte rörde sig om en genuin brist, utan att panikköp från vissa delar av industrin skapade en illusion av ökat behov, vilket i själva verket inte existerade.

EMS-fabrikerna gick på högvarv, och företag såg sina intäkter öka dramatiskt under åren 2021–2022. Men enligt Weiss var detta inte en normal, organisk tillväxt i produktion och ordermängder. OEM:arna dubblade helt enkelt sina ordrar och sitter nu på överlager och behöver inte ha mer stöd från EMS:arna. Krasst innebär detta att EMS:arna producerade ordrar då som egentligen borde produceras i dag.

Hur påverkar EU:s Cyber Resilience Act marknaden

NIS2-direktivet är en uppdaterad EU-lagstiftning om cybersäkerhet som trädde i kraft 2023. Tillsammans med Cyberresiliensakten (CRA) ställer den högre krav på både HMI- och embeddedsystem för att möta nya digitala hot. NIS2 bygger vidare på de tidigare reglerna från 2016 och omfattar nu fler sektorer, med målet att stärka både offentliga och privata aktörers motståndskraft och förmåga att hantera cybersäkerhetsincidenter.

CRA syftar till att skydda konsumenter och företag som köper eller använder produkter eller programvara med en digital komponent. Man menar att genom denna lag skulle otillräckliga säkerhetsfunktioner bli ett minne blott – detta genom införandet av obligatoriska cybersäkerhetskrav för tillverkare och återförsäljare av sådana produkter.

Daniel Aspeskär från Martinsson Elektronik tog sig upp på scenen för att prata om hur EU:s nya säkerhetsdirektiv kan komma att påverka marknaden.

När direktivet träder i kraft kommer produkter anslutna till internet att CE-märkas, vilket visar att de uppfyller de nya säkerhetsstandarderna. Harmoniserade regler för digitala produkter ska även göra det lättare för tillverkare att följa kraven och för användare att göra säkrare val. För industrin innebär detta nya krav på dokumentation och spårbarhet.

För leverantörer kan CRA leda till högre kostnader och längre utvecklingstider, men det även skapa nya affärsmöjligheter då produkter som uppfyller kraven kan bli mer attraktiva på EU-marknaden.

Kiselkarbid i Europa

Maurizio Ferrara från STMicroelectronics klev upp på scenen och gjorde en djupdykning i den avgörande roll som kiselkarbids spelar och kommer att spela för industrin.

I den gröna omställningen är efterfrågan på effektiva och högpresterande krafthalvledare större än någonsin. Kiselkarbid har bättre egenskaper än vanliga halvledarmaterial som kisel. Det gör det möjligt att tillverka mindre, lättare och mer effektiva elektroniska enheter, särskilt för applikationer som kräver hög ström, höga frekvenser eller tål höga temperaturer.

ST har ambitionen att ta en ledande roll när det kommer till både utvecklingen och tillverkningen av kiselkarbidsteknologi – och planen för att nå målet är fastställd.

De senaste åren har industrin sett en oväntad ökning av "End of Life" (EOL) för komponenter, vilket överraskat många. Komponentinkurans, eller obsolescence, är en oundviklig del av en bransch driven av ständig innovation. En enda otillgänglig komponent kan orsaka stora ekonomiska problem, eftersom ett nästan färdigt kretskort inte riktigt fyller sin funktion. Försörjningskedjorna har också blivit mer sårbara. Ronny Nietzsche från Rochester Electronics delade sina insikter och kunskaper om hur man hanterar komponentinkurans genom planering och proaktivt arbete.

Evertiq vill passa på att tacka alla deltagare, utställare som besökare, och välkomna er alla tillbaka till Göteborg nästa år, denna gång den 4 september


Annons
Annons
Visa fler nyheter
© 2024 Evertiq AB 2024-09-30 07:16 V23.1.18-2