Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Easee
Elektronikproduktion |

Efter säljstoppet – Easee släpper nya laddboxar

Det svenska Elsäkerhetsverket satte i början av året stopp för en av det norska bolagets laddboxar. Beslutet kom att innebära stora konsekvenser för Easee, och även dess leverantörer. Nu kommer bolagets nya motdrag, tre nya laddboxar.

Låt oss summera turerna kring Easee och Elsäkerhetsverket. Den svenska myndigheten har under en tid drivit ett projekt där laddboxar till elbilar har granskats. Totalt granskades sex av de vanligaste modellerna på den svenska marknaden och under granskningen framkom en del kritik mot norska Easee. Det hela gick så långt att Elsäkerhetsverket fattade ett beslut om att belägga två av det norska företagets laddboxar med försäljningsförbud, nämligen Easee Home och Easee Charge. Det finns cirka 100,000 installerade laddboxar av de här modellerna i Sverige.

Anledningen? Elsäkerhetsverket menar att det inte finns någon fysisk jordfelsbrytarlösning samt att modellerna saknar DC-skydd som uppfyller kraven i de standarder som utrustningen är deklarerad för. Easee kontrade med att deras produkter är säkra och att standarderna står i vägen för innovation. Easee överklagade snabbt beslutet och ärendet gick till Förvaltningsrätten för vidare prövning som nekade det norska bolagets begäran om inhibition. Även detta överklagades och den 24 juli lämnade Elsäkerhetsverket sitt svar på Easees yttrande och den svenska myndigheten fortsätter att bestrida företagets överklagande.

Samtidigt har Easee gjort klart att det finns en åtgärdsplan och man har förklarat hur man planerar att ta itu med de brister som Elsäkerhetsverket lyft fram. En åtgärdsplan som Elsäkerhetsverkets har under lupp. Flera andra länder har valt att följa Elsäkerhetsverket beslut.

Nu släpper alltså Easee inte bara en utan tre nya laddare, Easee Charge Lite, Charge Core och Charge Max, för att försöka lyfta sina säljsiffror. Easee skriver i ett pressmeddelande att man redan fått beställningar på över 4000 laddare av Charge Lite, fördelade på Norge, Sverige, Danmark och Nederländerna. 

Produktlanseringen av Lite beskrivs som mycket viktig för Easee, särskilt i de länder där försäljningen av laddarna Home och Charge har påverkats av försäljningsförbudet.

Vid utvecklingen av den nya produktserien säger Easee att man hanterat och ordnat alla punkter som myndigheterna baserade försäljningsförbudet på – detta i samarbete med testhus som TÜV Rheinland och TÜV SÜD.

En av huvudpunkterna när det kom till försäljningsförbudet av Home och Charge i Sverige var Easees integrerade jordfelsskydd. Samma lösning finns också i Lite, men den här gången har Easee deklarerat laddaren enligt rätt standard.

– Vi har sett att det finns osäkerhet kring användningen av standarden på vissa marknader och tar hänsyn till det. Charge Lite kräver därför en extern jordfelsbrytare av typ A, så att vi uppfyller kraven som myndigheterna i till exempel Sverige tolkar dem, säger Vorpenes, säger Produktdirektör på Easee, Caroline Vorpenes i pressmeddelandet.

Samtidigt trycker man på att det fortfarande är helt säkert att använda laddarna Home och Charge och att det inte införts något användningsförbud i något land samt Easee kommer att fortsätta kämpa vidare i domstol.

– Vi kommer att fortsätta dialogen med Elsäkerhetsverket för att komma överens om de redan installerade laddarna Home och Charge i Sverige. Vi har ackrediterade testhus som bekräftar att lösningen är säker och kommer att fortsätta att bygga på dokumentation och göra ännu fler tester för att uppfylla myndigheternas krav, säger Vorpenes.

Norautron har varit Easees tillverkningspartner sedan 2018, men när försäljningsförbudet landade stannade produktionen av laddboxarna av helt. Samarbetet kommer nu att fortsätta med Charge Lite. Norautron har redan levererat 20 000 Charge Lite, och kommer snart att leverera ytterligare 30 000.


Annons
Visa fler nyheter
2024-04-11 07:39 V22.4.25-2
Annons
Annons