Svensk industri repeterar: ”satsa på halvledare”
Den svenska industrin har sagt det förr, och säger det igen i en ny debattartikel – Sverige måste haka på det rusande teknologitåget för att inte halka efter övriga världen och EU.
Minns du de otaliga stillestånden hos Volvo, Scania och andra bolag inom fordonsindustrin under de gångna tre åren? Du kanske även minns Smartare Elektroniksystems kartläggning av en bit över 100 dolda företag inom svensk industri för halvledarteknologier? Eller varför inte de flertalet gånger som Evertiq har växlat ord med branschnära röster, som alla ekat samma sak, halvledare är en strategisk råvara.
Under de gångna tre åren har den svenska industrin för halvledarteknologier gradvis avtäckts likt gräsmattor vilande under snötäcken. Samtidigt har svensk industri flaggat för vikten av satsnings inom området. För lite över en vecka sedan gick till exempel Pia Sandvik från Teknikföretagen ut med kritik angående de minskade anslagen till innovationsmyndigheten Vinnova.
Nu träder företrädare från ett antal svenska teknik- och elektronikföretag fram i en debattartikel för Dagens Industri och uppmanar regeringen, än en gång, att investera i halvledarforskningen.
”EU har inte missat teknikracet. Genom partnerskapsprogrammet Chips Joint Undertaking verkar unionen för att öka Europas innovationshöjd för halvledare och elektroniska system. Sveriges medverkan finansieras till 50 procent av deltagande företag, 25 procent av EU och 25 procent av innovationsmyndigheten Vinnova,” går det att läsa i debattartikeln.
Att ”snåla med resurserna” till Vinnova, som företrädarna skriver, gör att företag som vill delta i Chips Joint Undertaking ”riskerar att få nobben”, det vill säga att missa tåget. Man argumenterar därför för mer pengar, och åtminstone en dubblering av anslagen.
”Samtidigt gör Vinnova vad de kan inom ramen för sin komprimerade budget. Ett svenskt kompetenscenter för halvledare [som Evertig har rapporterat om, red. anm.] är under planering. Det är ett positivt initiativ, men riskerar att bli en förgävesinvestering om stora delar av industrin aldrig får chans att dra nytta av utvecklingen. Staten behöver en innovationspolitik som hänger ihop,” står det i artikeln.
Med detta hoppas industrin – som här representeras av AFRY, Actia, Effic, Smartare Elektroniksystem, Epiroc, Ericsson, EEPAB, Inission, Mycronic, Orbit One, Svensk Elektronik, Teknikföretagen, Volvo Cars samt professorer från KTHs avdelningen för elektronik och inbyggda System – att ”staten vill slå följe” med aktörerna.