Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Orbit One
Elektronikproduktion |

Så ser Hanzas tillverkning ut efter köpet av Orbit One

Under morgonen meddelade Hanza att man har förvärvat branschkollegan Orbit One, tillsammans med tre fabriker. Evertiq tog en titt på det förändrade globala tillverkningsklustret.

Fredagsmorgonen inleddes med ett förvärv som mycket väl kan klassas som en bomb i, framför allt den svenska industrin för kontraktstillverkning av elektronik. Hanza köper den miljardomsättande kontraktstillverkaren Orbit One, som tillverkar elektronik och elektronikmekanik och som har en personalstyrka på totalt cirka 620 anställda, varav cirka 65 är ingenjörer. Men, man får även ett gäng fabriker.

Orbit Ones verksamhet inkluderar två produktionsanläggningar i Sverige (en i Huddinge och en i Ronneby) och en i Polen, belägen i Prabuty. Orbit One hade tidigare även en fabrik i Ryssland, men stoppade sin verksamhet i landet efter att invasionskriget i Ukraina bröt ut.

Hanza är utbrett över ett större geografiskt spektrum, bolaget har tillverkningskluster i Sverige, Finland och Baltikum, samt Centraleuropa, Tyskland och Kina. För det svenska klustrets del innebär köpet att kompletterar tillverkningsenheten för elektronik i Årjäng. Hanza har även ett antal mekanikinriktade enheter, i Svanskog, Töcksfors och även en i Årjäng.

Gällande Polen har Hanza en fabrik för elektroniktillverkning i Brzeg Dolny, som nu får sällskap av anläggningen i Prabuty, belägen cirka fem timmar bort med bil.

Investeringar

Både Hanza och Orbit One har investerat i sina respektive fabriker. Förra året utökade Hanza anläggningen i Brzeg Dolny, Polen. Hos Orbit One i Ronneby invigdes en ny robotcell så sent som i september 2022. Året innan det, 2021 offentliggjorde bolaget flera tillskott i form av cobots vid samtliga enheter, tre ytmonteringsmaskiner till Prabuty, en selektivlödare i Huddinge och, i december samma år, den då hittills största investeringen i Orbit Ones historia.

Hanza har i dag två högkapacitets-ytmonteringslinor från Fuji, en 8-moduls Fuji NXT III-lina och en 4-moduls AIMEX II-lina i Årjäng. I Brzeg Dolny baseras SMT-funktionerna baseras på utrustning från ASM, ERSA och Omron. I den dagliga produktionen använder man komponenter med 0201-paketet och kan hantera komponenter med paket 01005. 

Allt som allt växer Hanzas globala tillverkningskluster från 15 till totalt 18 fabriker.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2