Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
  • /
  • /
  • /
  • /
© Evertiq
Elektronikproduktion |

Nya rekord för Evertiq Expo Göteborg

Den 20 september var det återigen dags för Evertiq Expo att inta Svenska Mässan i Göteborg för att samla den svenska elektronikindustrin.

Under dagen lockade 150 utställande företag, från 14 från olika länder, närmare 458 besökare från totalt 255 olika företag till Svenska Mässan i Göteborg för en dag tillägnad elektronikindustrin. Totalt fanns det 405 olika företag på mässgolvet under dagen.

Mässgolvet präglades i stort av frågor som funnits med oss under de senaste året, industrins relation till ”just-in-time”, problematiken med kompetensbristen och hur svårt det är växa i antal. Utöver det pratades det en del om en kapacitetsbrist som börjat visa sig, där tillverkarna i Sverige behöver bygga ut för att kunna möta efterfrågan.

Av de företag som Evertiq pratade med på golvet fanns det en positiv syn på framtiden, även om man också räknar med att det kommer att hicka till något innan slutet på året. Kontentan är att det finns en tro om att det kommer att kunna etableras en bättre balans än vad vi sett under de senaste åren.

Besökare kunde även bekanta sig med en soldriven elbil, nämligen ”Heart 3” från Halmstad University Solar Team, eller HUST. Bilen har deltagit i Bridgestone World Solar Challenge, en tävligen där målet är att korsa Australien, från norr till söder, hela 3022 kilometer – och detta med endast solel som drivmedel. Evertiq är en sponsor av HUSTs nya bil ”Sven” som just nu befinner sig i Australien för att delta i tävlingen.

Under årets upplaga av Evertiq Expo i Göteborg riktades strålkastarljuset mot en del av industrin som ofta jobbar i det tysta – men som är betydligt större än det kanske kan verka, nämligen den svenska rymdindustrin.

Den svenska rymdindustrin är nog större än somliga tror. Hela 90 företag finns inom den svenska rymdverksamheten och ett av bolagen är ansvarig för över 1 000 satelliter i omloppsbana. Andreas Billström, Chief Engineer hos Beyond Gravity klev under dagen upp på scenen att prata om elektroniska komponenter och förpackningar för rymdelektronik, med exempel från On-Board Computer för Mars Rover Rosalind Franklin och antennen för James Webb Space Telescope.

Rymdtemat fortsatte och Stefan Karlsson, Senior Engineer & Space Radiation Expert, från Institutet för Rymdfysik (IRF) tog tillfället att sammanfatta typer av strålning, fluenser och doser som är typiska för rymdtillämpningar, relaterade skador på elektroniska komponenter och designmetoder och lösningar för att mildra de associerade riskerna.

Höjdpunkten för rymdtemat var dock när stolarna fylldes för att se när Christer Fuglesang, den förste svenske astronauten i rymden och därmed ikonisk för svensk rymdfart, klev upp på scenen och delade med sig av sina erfarenheter och upplevelser i rymden.

Ingen har väl missat turerna kring säljförbudet av norska Easees laddboxar. Kritik om att standarderna står i vägen för innovation möts av motargument om att standarderna garanterar säkerhet och funktion. Fredrik Hirns presentation betonade vikten om att förstå det kvantitativa produktvärdet av att arbeta proaktivt med regulatoriska krav – och med tanke på allt som skett under året kändes det väldigt passande.

AI håller just nu på att armbåga sig in i mer eller mindre samtliga marknader och varje enhet, något som fått flera utvecklare att tänka om sina utvecklingsstrategier. Det finns ett växande behov av att accelerera edge AI beräkningar när allt fler applikationer kräver både låg fördröjning och mycket datorkraft. Edge AI innebär kort att man implementerar AI-algoritmer på edge computing-enheter för att göra förutsägelser eller beslut i realtid. Patrik Björklund från Tritech Solutions tog vara på denna utveckligen och tog till scenen för att prata om Edge AI processorer, hårdvara och mjukvara.

Under årets första halvår har experter och leverantörer sett en kraftig ökning av oförutsedda "End of Life" (EOL), något som överraskat industrin. Nu höjs också ett varningens finger att dessa inkuransrisker kommer att fortsätta att öka.

En endaste otillgänglig komponent kan medföra betydande ekonomisk skada. Ett 99 procent färdigt kort fyller inte riktigt sin funktion och konsekvensen av att inte kunna avsluta jobbet kan bli stor. Det som nu blivit särskilt påtagligt är att listan över potentiella sårbara punkter och hot i försörjningskedjorna har blivit längre. Ronny Nietzsche från Rochester Electronics delade med sig av sin kunskap om att hantera situationer runt komponentinkurans och hur man kan minimera både kostnaderna och riskerna.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
© 2024 Evertiq AB 2024-11-08 14:50 V23.2.1-1