Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© edhar yralaits dreamstime.com
Elektronikproduktion |

Evertiqs förvärvslista – ”årets stora bomb”

Ett år präglat av halvledardebatter, batterifabriker och komponentbrist har snart gått till historien. Det är dags att blicka tillbaka på 2022 för att se vad som har skapat störst vibrationer inom elektronikindustrin. Först ut – förvärven.

Att ett bolag växer är stort, men desto större när man gör det genom ett förvärv. För, på kort tid kan en verksamhet fördubblas i antalet människor, men också i mängden arbetsprojekt och affärsområden. För att inte tala om den fysiska närvaron. En fabrik kan bli två fabriker. Kundbasen i Skåne kan växa till globala betesmarker.

På köpet får man dessutom en process som också kan vara komplex. Två komplexa arbetskulturer ska trots allt i någon form verka under en och samma filosofi och färdplan. Förvärv reser också ett stort antal frågor. Och den kanske största och mest känsloladdade av alla är hur det påverkar verksamheternas anställda.

Av alla former av nyheter är förvärven, när ett bolag köper upp ett annat, en av de som skapar störst intresse hos våra läsare. I den här listan har vi lyft fram ett antal förvärv – både i och utanför Skandinavien – som uppmärksammats lite extra under året som snart har gått. 

Icape och MMAB – årets stora förvärvsbomb

Sedan början på millennieskiftet har det pågått en inofficiell mönsterkortsdöd i Sverige. Under två decenniers tid har vi sett den ena mönsterkortstillverkaren efter den andra gå till sin sista vila. Över ett dussin bolag har långt mer än halverats till en återstod på blott två aktörer: Malmö Mönsterkort AB (MMAB i folkmun) och Cogra Pro i Älvängen utanför Göteborg. Att en global aktör förvärvar ett bolag i en tunn industri kan därför bli en laddad fråga.

Den 5 december meddelade den franska mönsterkortsleverantören att man köper 50-åriga MMAB, med rubb och stubb. Bolaget, som tidigare köpte en sydafrikansk tillverkare, kunde nu även titulera sig som ett tillverkande bolag även i Europa. Evertiq kontaktade MMAB:s vd, Tobias Hjelm med ett antal frågor gällande uppköpet och fick berättat för sig att detta bringar enbart fördelaktiga synergier.

Tobias Hjelm © MMAB

”Det är mycket goda nyheter att gå med i Icape Group. Att nu vara en del av denna organisation innebär att vi kommer att få tillgång till nya resurser för att förbättra vårt utbud till våra kunder,” sade Tobias till Evertiq.

Han avslutade med att berätta att med Icape i ryggen finns det nu stora chanser att beläggningen i fabriken i Malmö får sig ett lyft, samtidigt som man – med denna sammanslagning – tar ”omedelbart en ledande position på den skandinaviska marknaden”.

Hinner mönsterkortsindustrin i Skandinavien med ett nytt förvärv som bräcker detta?

EMS-bomben – GPV lägger vantarna på Enics

Det här förvärvet kom, i ärlighetens namn, lite som en blixt från klar himmel. Personligen gick tankarna åt att GPV snarare skulle dammsuga upp ett eller ett par bolag av mindre organisatorisk storlek och geografisk räckvidd. Det vill säga, att förgrena sig ut i världen i små portioner. Men, så var inte fallet – i stället föddes en elektronikjätte i ordets rätta bemärkelse.

Den kanske mest intressanta aspekten är hur stort det gemensamma produktionsnätverket blir. Enics har för närvarande sju fabriker i Europa och Asien, medan GPV har tolv fabriker utspridda i Europa,  Asien och Nordamerika. Detta innebär en total på 18 fabriker Det är något som borde tillhöra bland de största nätverken för kontraktstillverkning på jordklotet.

Genom detta blir GPV/Enics "Europas näst största EMS:are" med mer än 7,500 anställda och verksamhet över hela världen och en omsättning på över sju miljarder danska kronor.

”Vi tar ytterligare ett stort steg på vår tillväxtresa. Vi tog över schweiziska CCS 2018, vilket gjorde oss till en av de största EMS:arna i Europa. Detta gör oss till den näst största EMS:aren i Europa,” sade GPV:s vd, Bo Lybæk, i ett pressmeddelande. 

Intel köper Tower Semiconductor

Är det något bolag som har burit fanan för USA:s återhämtning inom den globala halvledarindustrin är Intel sannolikt det som hamnar på de flestas läppar. Under ledning av Pat Gelsinger är bolaget fast beslutet att bli först på bollen och att konkurrera med jättarna i Asien, för att i sin tur minska beroendet från länder i öst.

Ett led i detta var när Intel lanserade sin nya IDM 2.0-strategi, där företaget siktar på att utöka sin tillverkningskapacitet, sitt fotavtryck och teknologiportfölj för att möta efterfrågan från industrin. En av nyckeldelarna i IDM 2.0-strategin är Intel Foundry Services (IFS), med vilken Intel vill bli en storleverantör av USA- och Europabaserad foundrykapacitet.

Ett sätt att avancera strategi var när Intel i februari, efter mediaspekulationer, meddelade förvärvet av israeliska Tower Semiconductor. Ett köp som gick på så mycket som 50,3 miljarder kronor.

Intels vd, Pat Gelsinger, sade i pressmeddelandet att Towers teknologiportfölj, geografiska avtryck och kundrelationer kommer att hjälpa intel att skala sina foundrytjänster och därmed tar bolaget ett stort kliv mot sitt mål att bli en storspelare bland foundrybolagen.

Tower fokuserar på snabbväxande marknader som mobil-, fordon- och kraftmarknaden. Företaget är också verksamt i regioner som är geografiskt kompletterande till Intel, med foundry närvaro i USA och Asien. Tower tar med sig mer än 2 miljoner waferstarter per år i kapacitet – och även tillväxtmöjligheter i Texas, Israel, Italien och Japan.

Dynamic Precision Solutions blir Note Herrljunga

Den här historien börjar med Note, en av årets mest offensiva kontraktstillverkare – som dessutom inte verkar slå av på takten. Bolaget tecknar nya kunder och växer med befintliga. Fabrikerna behöver byggas ut titt som tätt. Och försäljningen når nya rekord för varje kvartal som går.

Men, sedan kom ett besked i juli – Note förvärvar Herrljungabolaget Dynamic Precision Solutions. En affär som är intressant ur ett par olika vinklar. Bolaget som nio månader tidigare hamnat på obestånd, köptes sedan upp av Dynamic Precision Sverige. Elektroniktillverkaren rapporterades under fjolåret ha förlorat en tvist i domstol vilket har medfört att man ansökte om konkurs.

© Note Herrljunga

Anders Gustafsson – i dag vd för Note Herrljunga – berättade för Alingsås-tidningen under oktober 2021 att företaget var ett välmående bolag. Detta efter att pandemin påverkade verksamheten negativt under 2020 – något som enligt vd:n senare vände.

Nu, ett år senare, är man i stället del av en stor EMS-koncern. Det är en händelserik resa, minst sagt.

”Vi ser väldigt mycket fram emot att vara en del av Note och att få en ytterligare push på tillväxtresan vi befinner oss på,” berättare Anders till Evertiq över telefonen i somras. 

ProvideU köper Elektronik Mekanik – blir ett tillverkande bolag i Sverige

Hade man på förhand fått göra ett besök i vd:n Fredrik Forngrens tankegångar om ett förvärv hade detta varit ett av årets givna. För det första verkar bolagen i samma kommun, Västerås, och med mer eller mindre en armlängds avstånd från varandra (tio minuter med bil), och för det andra har Elektronik Mekanik, när Evertiq senaste pratade med ägaren Thomas Zeijlon, gått starkt.

Sedan fem år tillbaka har boksluten hos Elektronik Mekanik befunnit sig på en stadig resa uppåt, för att under 2019 nå en rekordtopp på strax över 39 miljoner kronor. Detta innebar ett stort kliv uppåt från året innan med nära på tio miljoner kronor. Under fjolåret slogs rekorded på nytt när bolaget redovisade en omsättning på 43,6 miljoner kronor och ett nettoresultat på nio miljoner kronor.

Thomas riktade strålkastarljuset på de stora investeringar bolaget gjort i sin maskinpark och verkstadslayout de senaste två åren, vilket möjliggjort en ännu effektivare produktion och möjlighet till ökad kapacitet. Något som Fredrik Forngren och ProvideU nu kan ta del av.

”Merparten av tillverkningen sker idag i vårt dotterbolag ProvideU Assembly som är lokaliserat i Tallinn. I och med detta förvärv får vi även en produktionsenhet i Sverige och genom en breddad kompetens stärker vi vårt erbjudande gentemot kunden, vi får möjligheter att skapa fler funktioner och vi skapar synergier genom att kunna öka merförsäljningen,” förklarade Fredrik Forngren i ett tidigare pressmeddelande.

Finska Picosun köps upp av amerikaner

Picosun är verksamt inom tunnfilmsteknologin Atomic Layer Deposition (ALD), eller atomlagerdeponering, om man så vill, och har varit leverantör av utrustning till de stora elektronik- och industrijättarna över lång tid, till exempel IBM och Bosch.

Amerikanska Applied Materials meddelade i juni att bolaget förvärvat Picosun. Det finska bolaget placerades i Applied Materials ICAPS-grupp, som stärktes av förvärvet och nu kan möta ett innovationsbehov av halvledarteknologier inom IoT, kommunikation, automotive, kraft och sensorer. Vidare fick Applied Materials tillgång till bland annat resurser inom forskning och utveckling samt nära relationer till universitet.

”Vi har en stark innovationshistoria som sträcker sig nästan 50 år tillbaka i tiden, då ALD-teknologin dök upp. Vi tror att det är bra för vår tillväxt och vår resa att vara en del av Applied Materials, ett bolag som vi har beundrat länge, och kommer skapa spännande möjligheter för våra anställda, våra kunder och våra forskningspartners, sade Kustaa Puotianen, tidigare styrelseordförande på Picosun, i ett tidigare pressmeddelande. 

Semikron och Danfoss Silicon Power går samman

Tyska halvledarbolaget Semikron gick i våras ihop med Danfoss Silicon Power med siktet på att etablera en jätte inom kraftelektronik, med fokus på krafthalvledarmoduler. Det nya bolaget – Semikron-Danfoss – kommer att ha en personalstyrka på mer än 3,500 kraftelektronikspecialister, och även ett fast åtagande för framtida investeringar.

Kraftelektronik kommer bara att spela en större och större roll i samhället och framförallt inom elektrifieringen. Det nya bolaget tänker dra nytta kunskapen från sin kärnverksamhet inom industriella och förnybara kraftmodultillämpningar för att lägga vantarna på så stor bit av kakan som möjligt och siktar mot en ledande position inom kraftmoduler för fordon.

Semikron-Danfoss kommer att behålla de båda huvudkontoren i Nürnberg och Flensburg Tyskland. Semikrons och Danfoss Silicon Powers nuvarande fabriker och försäljningskontor kommer att fortsätta sin verksamhet som vanligt.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-1
Annons
Annons